Eszter, Eliza
EUR 382,07 Ft
USD 358,25 Ft
14 °C
24 °C

Megvannak Politkovszkaja gyilkosai?

2007.08.27. 13:49
Az oroszok megtalálták az újságírónő gyilkosait. Legalábbis szerintük a tíz őrizetbe vett személynek köze van a nemzetközi visszhangot kiváltó emberöléshez. Mindenesetre kifizetődőbb továbbra sem kritizálni Putyin elnököt.

Tíz embert vettek őrizetbe az orosz hatóságok Anna Politkovszkaja újságírónő megölésével kapcsolatban, jelentette be Jurij Csajka főügyész hétfőn. Állítása szerint a nyomozás nagyon gyorsan halad előre, a tíz személyt hamarosan hivatalosan is meggyanúsítják a gyilkossággal.

Politkovszkaját tavaly októberben lőtték le moszkvai otthonában. Az újságíró a putyini rendszer elkötelezett bírálója volt, így sokak szerint az állam állhat halála mögött. A gyilkosság miatt a nemzetközi sajtó is felháborodott, szerintük az újságírók nincsenek biztonságban Oroszországban. Azonban a hatalomközeli források cáfolják, hogy Politkovszkajának jelentős befolyása lett volna az orosz politikai életre.

Az újságírónő legfőbb bűne az volt, hogy a csecsenföldi orosz katonák visszaéléseiről, kegyetlenkedéseiről írt. Az ügyészség állítása ellenére a nyomozás tetűlassúsággal halad október óta. Áprilisban a Riporterek Határok Nélkül szervezet már bírálta ezt, és nemzetközi kivizsgálást sürgetett. A Bizottság az Újságírók Védelmére amerikai szervezet jelentése szerint 2000 (azaz Putyin hatalomra kerülése) óta már 13 újságírót hallgattattak el véglegesen Oroszországban.

Maga Alexander Litvinyenko is azt nyilatkozta, hogy Politkovszkaja gyilkosa a Kreml vagy az orosz kormányzat megbízásából cselekedett. Litvinyenkótól ez a kijelentés nem volt meglepő, hisz londoni emigrációjában rengeteget támadta a Putyin-kormányt. Ez okozta végül vesztét is, bár halálos ágyán sem adta fel alapelvét, és az Orosz Föderáció elnökét gyanúsította megmérgezésével. Putyin szerint azonban a Kreml-ellenes külső és belső ellenség bűne a Politkovszkaja- és a Litvinyenko-gyilkosság is.

A leghitelesebb gyanúsított talán Ramzan Kadirov, Csecsenföld elnöke. Kadirov sok milicistának parancsol, és a Kreml juttatta ilyen magas pozícióba. Így akár a megbízás is jöhetett a legfelsőbb orosz körökből is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás