Benedek
-5 °C
5 °C

Bizalmat szavaztak az ENSZ-főtitkárnak

2004.11.23. 11:45
Bár pénteken még meg akarták buktatni, hétfőn bizalmat szavaztak Kofi Annannak az ENSZ alkalmazottai. A világszervezet munkatársait az háborította fel, hogy Annan megbocsátott szexuális zaklatással és protekcionizmussal vádolt főellenőrének. A villongás után az alkalmazottak "teljes bizalmukról" biztosították a főtitkárt.
Bizalmat szavazott Kofi Annannak az ENSZ európai központjának négyezer alkalmazottját képviselő testület, jelentette az Age című ausztrál napilap. Az ENSZ főtitkára ellen pénteken nyújtott be eddig példa nélküli bizalmatlansági indítványt az európai dolgozók érdekképviselete.

Következmények nélkül

A dolgozókat az háborította fel, hogy a főtitkár különösebb vizsgálatok nélkül megbocsátott szexuális zaklatással és protekcionizmussal vádolt főellenőrének, Dileep Nairnak. Annan korábban különösebb vizsgálat nélkül mentette fel a vádak alól Ruud Lubbers menekültügyi főbiztost, akit egy amerikai beosztottja vádolt szexuális zaklatással.

A dolgozók pénteki beadványuk szerint emiatt elveszítették a bizalmat főnökükben.

A hiányosságok ellenére támogatják

A munkavállalói képviselet hétfői ülésén végül mégis megerősítették a bizalmat Annanban. Az ENSZ-alkalmazottak Koordinációs Tanácsa ugyanakkor támogatásáról biztosította a New York-i központ dolgozóinak múlt heti állásfoglalását, mely a szervezeti integritás hiányaira hívta fel a figyelmet.

A New York-i állásfoglalást a sajtó szintén a bizalom megvonásaként értékelte, ezt azonban maguk a dolgozói érdekképviselet vezetői cáfolták. Az európai központ dolgozói hasonlóan foglaltak állást, a vezetőség gyakorlatának bírálata mellett állásfoglalásukban külön is "teljes bizalmukról" biztosítják az ENSZ főtitkárát, írja az Age.