Magdolna
19 °C
27 °C

Nyilvános Politkovszkaja gyilkosának neve

2008.03.29. 15:10
Egy nappal azután, hogy az orosz ügyészség bejelentette, azonosították Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta újságírója gyilkosát, egy orosz lap közölte az elkövető nevét is. A csecsen Rusztam Mahmudovot még keresi a rendőrség, három, az ügyben érintett férfi azonban már őrizetben van, velük a vádat is ismertették már.

A Moszkovszkij Komszomolec szombati számában közölte Anna Politkovszkaja újságíró gyilkosának a nevét. A Politkovszkaja-ügyben a lap szerint már ismertették a vádat három őrizetben lévő férfival, Ibrahim, Dzsabrail és Tamerlan Mahmudov csecsen fivérekkel. Az ő nagybátyjuknak kellett volna leadni a gyilkos lövést a Novaja Gazeta újságírónőjére, de mivel ő akkor börtönben ült, egy másik családtag, a 30 éves Rusztam Mahmudov lőtt.

Vjacseszlav Szmirnov, a legfőbb ügyészség szóvivője pénteken bejelentette, tudják az újságírónő gyilkosának a nevét, és a hatóságok mindent elkövetnek fellelése és letartóztatása érdekében.

Anna Politkovszkaja a csecsenföldi konfliktus okainak és alakulásának, az emberi jogok csecsenföldi megsértéseinek feltárásával, a témáról szóló oknyomozó cikkekkel szerzett magának hírnevet. 2006. október 7-én ölték meg annak a háznak a kapualjában, ahol lakott.

Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője még pénteken jelezte, hogy Szmirnov bejelentése nem új, Petrosz Garibjan, az ügyben illetékes nyomozó már tavaly ősszel elmondta, hogy a Politkovszkaja-gyilkosságot felderítették, tudják, kiknek volt része benne, és ki hajtotta végre.

Korábban Jurij Csajka legfőbb ügyész számolt be az ügy felderítéséről, de az akkor őrizetben lévő 11 ember közül négyet nem sokkal később szabadlábra helyeztek. Muratov főszerkesztő szombati közlése szerint a lap szerkesztősége bő fél éve ismeri a gyilkos nevét is.

A moszkvai jogvédők a gyilkos azonosításáról szóló újabb bejelentést a küszöbönálló NATO-csúccsal, valamint Vlagyimir Putyin orosz és George Bush amerikai elnök azt követő találkozójával hozták összefüggésbe.

A tettes megnevezéséről Politkovszkaja családjának ügyvédje szombaton azt mondta, ez hátrányos lehet az elkövető kézre kerítésére.

A Politkovszkaja elleni merényletet az újságírónő írásainak tudják be, világszerte politikai gyilkosságnak tekintik. A Novaja Gazeta, és más sajtószervek rendszeresen felhívják arra a figyelmet, hogy Politkovszkaja nyilvánvalóan bérgyilkosságnak esett áldozatul, így nem elég a végrehajtókat azonosítani, hanem meg kell találni, meg kell nevezni, és felelősségre kell vonni a megrendelőket is.