Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Csehország igent mondott az EU-ra

2003.06.14. 15:26
Az előzetes felmérések szerint a cseh választópolgárok 81 százaléka támogatja hazája csatlakozását az Európai Unióhoz. A jobboldali pártok szimpatizánsai 90, míg a kommunisták hívei 46 százalékban szavaztak igennel. A részvételi arányt 57 százalékosra becsülik.
Becslések szerint a cseh választók 81 százaléka igent, míg 19 százaléka nemet mondott a pénteken és szombaton lezajlott csehországi európai uniós népszavazáson - jelentette a választási helyiségek bezárása után cseh közszolgálati televízió.

Csehország sikere

A becslést a CS and C közvélemény-kutató intézet készítette a választási helyiségekből kilépő állampolgárok válaszai alapján. A nem hivatalos végeredményt délután öt órára ígérte a központi választási bizottság. Vladimír Spidla kormányfő a végeredmény nyilvánosságra hozatala után nemzetközi sajtóértekezletet tart. Cyril Svoboda külügyminiszter a becslés eredményére reagálva kijelentette, hogy amennyiben beigazolódik, akkor ez az egész Cseh Köztársaság sikere lesz.

A népszavazáson a választásra jogosultak mintegy 57 százaléka vett részt a becslés szerint. A szavazók többsége már pénteken az urnákhoz járult, hogy nyugodt hétvégéje legyen. A felmérés szerint Csehország Európai Unióhoz történő csatlakozását leginkább a fiatalabb és az idősebb generáció támogatta, míg a középkorúak valamivel tartózkodóbbak voltak.

Különösebb problémák nélkül

Az idősebbek támogatása egyfajta meglepetés, mert a korábbi felmérések azt jelezték, hogy köztük sokan ellenzik a csatlakozást. Politikai szempontból a jobboldali pártok hívei több mint 90 százalékos arányban voksoltak a csatlakozásra, míg a kommunisták körében a támogatás csak 46 százalékos volt. Ez is egyfajta meglepetés, mert a párt vezetősége a csatlakozás elutasítását tanácsolta tagjainak.

A kétnapos népszavazás, amely az önálló Csehország történetében az első volt, rendben és különösebb problémák nélkül zajlott le. Pénteken egy kisvárosban másfél órára le kellett állítani a voksolást, mert valaki azt állította, hogy pokolgépet helyezett el az egyik választóhelyiségben. A hír vaklármának bizonyult.

Buli a Hradzsin téren

Az esti órákban Prágában a Hradzsin téren nagyszabású koncertet rendeznek a népszavazás eredményének megünneplése céljából. Ezen a cseh könnyűzene csillagai mellett vezető politikusok is megjelennek.

A tíz tagjelölt ország közül hetedikként Csehország is igent mondott az Európai Unióra. Málta, Szlovénia, Magyarország, Litvánia, Szlovákia és Lengyelország választópolgárai már korábban jóváhagyták az uniós csatlakozást.