Valér
-2 °C
0 °C

Argentina máris kiborult a britek antarktiszi igényétől

2007.10.19. 12:05
Ahogy az várható volt, Argentina máris rálicitált Nagy-Britannia antarktiszi területi igényeire. Bár mindkét ország aláírta az Antarktisz területi felosztását tiltó, a kontinensen csak tudományos kutatásokat engedélyező szerződést, nyilvánvaló céljuk a kontinens a felmelegedés miatt felszabaduló kincseinek a kiaknázása.

Minden brit területi igényt elutasított Argentina külügyminisztere, írja a Guardian. A lap szerdán jelentette, hogy Nagy-Britannia egymillió négyzetkilométeres területre jelentené be igényét az Antarktiszon és a Falkland-szigetek szomszédságában. A brit antarktiszi területek javarészt egybeesnek az argentinok szerint nekik járó területtel.

Jorge Taiana külügyminiszter Rómában tartózkodott, amikor a brit igényről értesült. Azonnal be is jelentette, hogy országa szintén területi igényt nyújt be a Falkland-szigetek körüli vizekre és az antarktisz északnyugati csücskére. Az igénnyel Nagy-Britanniához hasonlóan az ENSZ a kontinentális talapzatok határaival foglalkozó bizottságához, a CLCS-hez fordulnak.

Az érvényben lévő tengerjogi szabályozás szerint egy országot akár ötszáz kilométeres tengersáv gazdasági jogai is megilletik, amennyiben kontinentális talapzata benyúlik odáig. Nagy-Britannia már folyamatban lévő tudományos kutatások eredményeivel kívánja alátámasztani igényét, hasonló argentin kutatásokról Taiana nem számolt be, pedig az igényt a megítéléséhez tudományos bizonyítékokkal kell alátámasztani.

Mind a brit, mind az argentin igény szembemegy az 1959-es Antarktisz Szerződéssel, aminek mindkét ország aláírója. A szerződés tiltja az aláíróknak a területi igények támasztását, a kontinensen pedig kizárólag kutatómunkát engedélyez. Tiltja a természet megzavarását is.

A folyamatban lévő brit kutatások során egy automata tengeralatjárót eresztettek le több mint háromezer méteres mélységbe - a tengerfenéken gazdag életvilágot, rákféle krilleket, tengeri uborkákat és a tengeri csillagokhoz hasonló állatokat találtak, írja a Guardian. Tehát féltenivaló valóban van.

Mégis, a britek, és nacionalista indítékaik mellett az argentinok is a kontinens gazdasági hasznosításával számolnak, hiszen a globális felmelegedés miatt értékes kőolaj- és földgázlelőhelyek szabadulhatnak fel. Zöldszervezetek, így a Greenpeace szerint azonban kiszámíthatatlan, hogy a mélytengeri olajfúrás milyen károkat okozhat az eddig érintetlen élővilágban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!