Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Újabb anthrax-fertőzés Floridában

2001.10.08. 16:16
Az FBI hétfőn bejelentette: sürgősen kivizsgálják, hogy a múlt héten lépfenében (anthrax) elhunyt férfi munkatársa hogyan fertőződött meg ezzel az igen ritka betegséggel. A vasárnap megkezdett büntető légicsapások miatt Amerika és Nagy-Britannia egy esetleges biológiai háborútól tart.

Az FBI hétfőn közölte: Atlantában újabb anthraxszal fertőzött személyt fedeztek fel. A fertőzött személyről részleteket nem árultak el, de azzal a férfival dolgozott egy irodában, aki múlt pénteken - tüdejében felfedezett anthrax miatt - hunyt el. Az FBI a szóban forgó épületet lezárta és a fertőzés gócát kutatja.

A lépfenét 1976 óta nem fedeztek fel az Amerikai Egyesült Államokban. A mostani második fertőzöttről szóló hírek aggasztják a lakosságot, miután a vasárnapi légicsapások után több állam kormánya is kijelentette: a terroristák biológiai fegyvereket is bevethetnek.

A második esetről szóló hírek után az első eset kivizsgálását is felgyorsították. A szeptember 11-i terrortámadás gyanúsítottjai rövid ideig Floridában éltek, ahol gabonák permetezésére alkalmas repülőgépekről gyűjtöttek információkat. A hatóságok attól tartanak, hogy az információgyűjtés egy lehetséges biológiai vagy kémiai fegyverrel elkövethető támadáshoz volt szükséges.

Anthrax
Az anthrax egy súlyos, fertőző betegség, amelyet baktérium terjeszt. A szervezetbe belélegzés által vagy a szájon át juthat be. Tünetei hét napon belül jelentkeznek, belélegzés esetén kezdetben megfázáshoz hasonlóak, szájon keresztüli fertőzésnél bélgyulladás, vérhányás, heveny hasmenés kíséri. A halál 24 órán belül bekövetkezhet. A lépfene antibiotikumokkal, többek közt penicillinnel gyógyítható, oltással meg is előzhető.