Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Zsidózott a német kereszténydemokrata

2003.10.31. 14:50
Bűnös népnek nevezte a zsidóságot, majd igazságot követelt Németországnak egy német kereszténydemokrata képviselő. Pártja elhatárolódik a szélsőséges, Németországban tabutémának számító nézeteket hangoztató politikustól.
A zsidóságot tette felelőssé az 1917-es orosz forradalmat követő gyilkosságokért egy német kereszténydemokrata képviselő - írja a BBC. Az egy hónappal ezelőtt elhangzó, de nagyobb nyilvánosságot csak most kapó beszédében Martin Hohmann azt mondta, a "zsidók nagy számban képviselték magukat a szovjet vezetésben" és a KGB-előd Cseka "halálkommandóiban". A gyilkosságokat Hohmann a holokauszthoz hasonlította.

Bűnös népek

"Ezek alapján joggal jelenthetnénk ki, hogy a zsidó bűnös nép. Szörnyen hangozhat, de ugyanazt a logikát követi, mely szerint a holokauszt miatt a német is bűnös nép" - hangzott el a most híressé vált egy hónappal ezelőtti Neuhoffi pártgyűlésen.

Hohmann beszéde "a leggusztustalanabb antiszemitizmus szintjére süllyedt" - jelentette ki Paul Spiegel, a németországi zsidó közösség vezetője. Mint mondta, véleményét Angela Merkel, a CDU főtitkára is osztja.

Felháborodott pártvezetés

A kereszténydemokraták felháborodását mutatja, hogy Laurenz Meyer azonnali bocsánatkérésre szólította Hohmann, bár a képviselő a pártban többek által fevetett visszahívására nem kívánt reagálni.

Hohmann a felszólítások ellenére kitart álláspontja mellett - írja a BBC. A német közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában "igazságot" követelt Németországnak.