Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Antraxot találtak egy marylandi tóban

2003.05.12. 11:00
Antrax nyomaira bukkantak Steven Hatfill, a 2001-es antrax-pánik miatt már gyanúba keveredett biológus lakhelyének közelében. A marylandi tóban talált minta az azonosításhoz kevés, a hatóságok a víz lecsapolását tervezik további nyomok reményében. Hatfill tagad, a hatóságok bizonyíték híján nem tartóztattak le senkit.
Antrax nyomaira bukkantak egy marylandi tóban az FBI nyomozói. A Frederick városa mellett fekvő kis tóban a CNN értesülései szerint több laboratóriumi eszközt, köztük egy spórákat tartalmazó műanyagcsövet is találtak.

A nyomozók szerint a lelet nagyban segítheti a 2001 szeptemberi terrortámadást követő antrax-pánik miatt indított nyomozást. A terrortámadást követő hónapokban két demokrata szenátor, egy New York-i tévétársaság és egy floridai bulvárlap szerkesztősége kapott lépfenespórákat tartalmazó leveleket. A spórák belélegzése miatt öten, köztük két postai dolgozó vesztette életét.

Lecsapolják

A tóban talált minta azonban a CNN értesülései szerint túl kevés ahhoz, hogy összehasonlító vizsgálatokat végezzenek rajta a pánik idején talált spórákkal. Az FBI ezért a tó lecsapolását tervezi - mondta el a CNN-nek Jennifer Dougherty a kisváros polgármestere.

A gyanúsított a szomszédban lakik

A tó egyébként Fort Detrick, az antrax-ügyben már meggyanúsított biotechnológus tudós, Steven Hatfill lakóhelye közelében van. Hatfillnél 2002-ben több házkutatást is tartottak, és bár semmilyen bizonyítékot nem találtak érintettségére, mégis elvesztette állását.

Érdeklődnek

"Az FBI a pokol befagytáig kutakodhat nyomok után az egész bolygón, akkor se fog bizonyítékot találni Hatfill érintettségére" - nyilatkozta a CNN-nek a tudós szóvivője. John Ashcroft igazságügyi miniszter szerint Hatfill "érdeklődésre számot tartó személy", bár azt még a minisztériumi források is elismerik, hogy nem találtak bizonyítékot bűnösségére. A hatóságok véleménye szerint nincs szükség letartóztatásra.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft