Gusztáv
-4 °C
1 °C

Lezárták a lépfenével fertőzöttek irodáját

2001.10.09. 11:10
Az FBI dolgozói lezárták és tüzetesen átvizsgálják azt a háromemeletes épületet, ahol a két floridai férfi lépfenével fertőződött meg. A vizsgálat célja kideríteni: az irodaépületben talált bacilust mesterségesen hozták-e létre, és hogyan került az épületbe.

A floridai Boca Raton-i irodaházban többek között a The Sun, a The National Enquirer és a The Globe bulvárlapokat kiadó American Media Inc. székhelye volt. A háromemeletes épületet az FBI lezárta, és minden szellőzőnyílást, bejáratot megvizsgálnak, hogy kiderítsék: hogyan került az irodaházba az antrax bacilusa. Az FBI szerint a bacilus postai úton vagy a szellőzőnyíláson keresztül juthatott az épületbe.

Bob Graham floridai szenátor orvosok tájékoztatására hivatkozva kijelentette: a bacilusokat emberek juttatták be az épületbe.

Az első fertőzött meghalt

Az orvosok tizenöt napra elegendő antibiotikumot adtak a megvizsgált alkalmazottaknak, és további negyvenöt napra kötelezővé tették a gyógyszer szedését
Az első lépfenés beteget pénteken fedezték fel: Bob Stevens fényképészként a bulvárlapok egyikénél dolgozott. A férfinél tüdőantraxot fedeztek fel: a betegségnek ennek a formája - még akkor is, ha korai stádiumában fedezik fel - legtöbbször végzetes. A férfi még pénteken elhunyt.

Elővigyázatosságból az irodában dolgozó alkalmazottaknál a hatóságok ellenőrizték, hogy nem fertőződtek-e meg hasonló bacilussal. Az orvosok vasárnap egy második férfinál is felfedezték a lépfene nyomait: a 73 éves levélhordó, Ernesto Blanco orrüregében fedezték fel a bacilust, ám a férfi nem betegedett meg. A hatóságokat még jobban aggasztja, hogy az elhunyt fotóriporter számítógépének billentyűzetén is a betegséget okozó bacilust találtak. Ez azért veszélyes, mert a lépfene bizonyos formái akár így is tovább terjedhetnek.

Éjjel gyorstesztelték az épületben dolgozókat

A hatóságok még vasárnap éjjel gyorstesztre hívták be az épületben dolgozó több mint 300 embert: az alkalmazottak éjjel hosszú sorokban vártak a vizsgálatra. Várakozás közben egy kérdőívet kellett kitölteniük: a hatóságok tíz kérdésben arra voltak kíváncsiak, hogy rosszul érezték-e magukat az emberek az elmúlt két hétben, töltöttek-e sok időt a képtárban vagy a levélosztályon. Bár további fertőzöttet vagy gyanús esetet nem fedeztek fel, az orvosok tizenöt napra elegendő antibiotikumot adtak a megvizsgált alkalmazottaknak, és további negyvenöt napra kötelezővé tették a gyógyszer szedését.

Az eddigi vizsgálatok szerint vélhetően szeptember 23. és 25. között került az épületbe a bacilus. Az első napon egy könyvtároson, a 67 éves Marta Moffetten jelentkeztek a tüdőgyulladás első jeleit. A nőt kétszer is tesztelték az antrax szempontjából, ám az eredmény mindig negatív volt.

Hordozható vécé a nézelődőknek

A kutatás azonban nem egyszerű. A bulvárlapok székhelyét szeptember 14-én egy hamisnak bizonyuló bombariadó miatt ki kellett üríteni. Az épületben most folyik egy új kávézó építése, ami szintén kiváló lehetőség a fertőzés becsempészésére. A hatóságok azt is szem előtt tartják, hogy bulvárlapok szerkesztőségéről van szó: ezek az újságok könnyen magukra haragítják az embereket és szeretik magukra terelni a figyelmet is.

Az épület körül X-akták jellegű nyüzsgés alakult ki: sárga szalaggal körülvették az irodát és védőruhás emberek tucatjai járnak-kelnek. És amint az egyik floridai lap írta: az, hogy megérkezett két hordozható vécé, annak a biztos jele, hogy az őrület nem csendesedik le egyhamar.