Ödön
2 °C
11 °C

Abu Nidál öngyilkos lett

2002.08.21. 11:13
Kihallgatásra vitték volna Abu Nidált az iraki titkosügynökök, amikor főbe lőtte magát - számolt be a terroristavezér haláláról az iraki hírszerzés vezetője. Nidál az iraki rezsim megdöntésén szervezkedett, miután hamis jemeni útlevéllel az országba érkezett. A helyzetet némiképp bonyolítja, hogy 1974 óta Bagdadban lakott.
Szájába vette a pisztolyát és főbe lőtte magát - számoltak be Abu Nidál halálának körülményeiről a terroristavezér letartóztatására készülő iraki titkosügynökök. A titkosszolgálatok szerint Nidál az iraki rezsim megdöntését szervezte, az ügynökök a bizonyítékok bemutatására készültek, amikor elsült a pisztoly - írja a BBC. "Bement a szobájába, hogy átöltözzön, majd főbe lőtte magát. Nem sikerült kihallgatni" - közölte Taher Dzsalil Habusz, az iraki hírszerzés főnöke.

Hamis útlevéllel érkezett Irakba

A terroristavezér nyolc órával később, a kórházban vesztette életét - tette hozzá Habusz, aki nem közölte Nidál halálának pontos dátumát. Elmondása szerint az - 1974 óta Bagdadban élő - Abu Nidál hamis jemeni útlevéllel, illegálisan lépet be az országba. A Fatah Forradalmi Tanácsa vezetőjét tartják felelősnek az 1985-ös, a római és a bécsi repülőtér El-Al irodáját ért, tizennyolc áldozatot követelő támadásokért - írja a BBC.

Kinyomozták tartózkodási helyét

Felelőssé teszik továbbá több, a nyolcvanas években Párizsban elkövetett merényletért is, többek között egy zsinagóga elleni bombatámadásért. Az iraki hatóságok egy nem megnevezett arab állam információinak segítségével értesültek arról, hogy Nidal az országukban van, és sikerült kinyomozni tartózkodási helyét. Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes már kedden megerősítette Abu Nidal halálhírét. Abu Nidal Jasszer Arafat palesztin elnök és "kapitulációs politikájának" esküdt ellensége, a Fatah Forradalmi Tanács elnevezésű szervezet alapítója volt, melyet az al-Kaida megjelenéséig a világ legveszélyesebb terrorszervezetének tartottak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?