Zsidó központot gyújtottak fel Párizsban

2004.08.23. 00:26
Egyre gyakoribbak az antiszemita akciók Párizsban, vasárnap hajnalban ismeretlenek egy zsinagóga helyén épült kulturális központot gyújtottak fel.
Felgyújtottak vasárnap hajnalban egy párizsi zsidó szociális központot, s a helyiségek falaira antiszemita feliratokat pingáltak. A tűznek, mint a rendőrség közölte, senki nem esett áldozatul.

"Beteg és veszélyes légkör"

Jacques Chirac francia köztársasági elnök erélyesen elítélte a gyújtogatást és teljes szolidaritásáról biztosította a franciaországi zsidó közösséget.

Bertrand Delanoé, Párizs polgármestere "beteg és veszélyes légkörről" beszélt a bűntett hírét véve, s megjegyezte, hogy mindez "különösen fájdalmas akkor, amikor Párizs (1944-es) felszabadulásának évfordulóját ünnepeljük".

A Párizs egyik keleti negyedében lévő szociális központot, amelyet a hatvanas években egy zsinagóga helyén alakítottak ki egy épület földszintjén, egyebek közt nincstelen hívők élelmezésére, vasárnap, hajnali 4 órakor gyújtották fel. A tüzet gyorsan sikerült eloltani, így az épületet nem kellett evakuálni.

A párizsi ügyészség a bűnügyi rendőrséget bízta meg a nyomozással. A gyújtogatás az elmúlt időszakban Franciaországban egyre gyakoribb antiszemita akciók sorába illeszkedik.

Ismeretlen csoport vállalta

Egy eddig ismeretlen csoport jelentkezett vasárnap azzal a közleménnyel, hogy tagjai gyújtották fel egy zsidó szociális központot Párizsban. Az Iszlám szent háború híveinek csoportja néven jelentkező csoport bejelentésének hitelességét egyelőre nem lehet megerősíteni.

A közlemény szerint fiatal mudzsahedek gyújtották fel a zsidó központot, válaszul arra, hogy "a Franciaországban élő zsidók rasszista támadásokat hajtottak végre az iszlám és a muzulmánok ellen, muzulmán sírokat gyaláztak meg francia temetőkben".  • Csok