Iraki áruló miatt kezdték el hamarabb a háborút

2003.03.24. 06:33
A CIA beszervezett egy vezető iraki tisztségviselőt, aki elárulta, hogy hol tölti a szerda éjszakát Szaddám Huszein. Információk szerint emiatt kezdődött el két nappal hamarabb a háború a tervezettnél. Az áruló a bagdadi óvóhely közelében tartózkodott a csütörtök hajnali bombázáskor, azt azonban nem tudta megmondani, hogy Huszein túlélte-e a támadást.
A CIA-nak sikerült "beszerveznie" egy Szaddám Huszein közvetlen környezetéhez tartozó tisztségviselőt, aki szerdán értesítette amerikai kapcsolatait: Szaddám a szerdáról csütörtökre virradó éjszakát egy olyan föld alatti óvóhelyen tölti, amely egy bagdadi lakónegyed jellegtelen háza alatt van - értesült a Newsweek meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva.

Huszien megúszta?

Az amerikai hetilap legfrissebb száma szerint George Tenet CIA-igazgató a beszervezésről értesítette Donald Rumsfeld védelmi minisztert, majd George Bush elnököt, aki közép-európai idő szerint csütörtök hajnali egy órakor zöld utat adott az iraki első ember likvidálására irányuló, célzott hadművelethez. Ezután az Iraki Szabadság hadműveletet irányító Tommy Franks tábornok parancsára két F-117-es "Lopakodó" vadászbombázó fél négykor bombázta Szaddám feltételezett búvóhelyét.

A hetilap szerint a CIA informátora, aki az amerikai bombázók által célba vett bunkeren kívül tartózkodott, tanúsította, hogy Szaddám benn volt a támadás pillanatában. Azt azonban már nem tudta megmondani a CIA-nak, hogy az iraki vezető meghalt, megsebesült, vagy éppenséggel sértetlenül került-e ki a támadásból - teszi hozzá a Newsweek.  • Hírek
  • Személyi kölcsön