Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az FBI ötvenfős terroristacsoportról tud

2001.09.14. 06:53
Az FBI információi szerint mintegy ötven ember segítette és hajtotta végre a keddi terroristatámadásokat. Közülük mintegy negyven fő holléte ismert, ide számolva az öngyilkos gépeltérítőket is, tíz embert pedig még keresnek. Szinte biztos, hogy a gépeket eltérítő terroristák Oszama Bin Laden követői voltak. A nyomozók név szerint azonosítottak négy arabot, akiket a bostoni gépeltérítésekkel gyanúsítanak. A négy férfi a legutóbbi időkig egy floridai kisvárosban élt, ahol pilótaiskolába jártak. A nyomozók több lakást átkutattak, vizsgálják a pilótaiskola nyilvántartását és a repülőtér kameráinak felvételeit. Az már bizonyos, hogy egyiküké volt a bostoni repülőtéren lefoglalt autó, melyben arab pilóta-tankönyvet találtak.
A szövetségi hatóságok szerint már biztos, hogy a gépeket eltérítő terroristák Oszama Bin Laden követői voltak - közölte a New York Times. A nyomozók több városban is a gépeltérítők cinkosainak nyomára bukkantak, de a gyanúsítottak neveit nem hozzák nyilvánosságra. Az illetékesek azt is közölték, hogy Bin Laden két embere a közelmúltban lépett be az országba.

A nyomozók több New Jersey-i, floridai és massachusetts-i házat és irodát átkutattak. Senkit nem vettek őrizetbe, de többeket kihallgattak, és lassan teljesen feltérképezik a merényletet kitervelő és végrehajtó szervezetet. Jelenleg a gépeltérítők utolsó lépéseit próbálják rekonstruálni.

Minden jel bin Ladenre mutat

John Ashcroft igazságügyminiszter szerint minden gépre három-hat terrorista jutott fel utasként, és késekkel fenyegetőzve vették át a hatalmat a repülők felett. A miniszter szerint a gépeltérítés több mozzanata alapján is arra lehet következtetni, hogy bin Laden áll a háttérben: kis csoportok indítottak támadást, a csoportok vezetői az utolsó pillanatban érkeztek, a logisztikai támogatást helyi szimpatizánsok segítségével oldották meg. A nyomozók a három érintett reptér közelében, Bostonban, Washingtonban, és a New Jersey állambeli Union Cityben is a bűntársakat keresik.

Búcsúleveleket hagytak hátra

A nyomozók a terrortámadások utáni órákban autókat és lakásokat vizsgáltak át a keleti parton, New Yorkban több búcsúlevelet is találtak, melyeket a gépeltérítők hagytak szüleiknek. A leveleken kívül hitelkártyás fizetések bizonylataira is rábukkantak, melyekből kiderült, hogy a gépeltérítők egy része pilótakiképzésben vett részt az Egyesült Államokban. Egy szövetségi ügynök szerint összesen huszonhét terrorista részesült valamilyen szintű pilótakiképzésben.

Nem tudtak egymásról a gépeltérítők

Az FBI nyomozói azonosították a négy eltérített utasszállító pilótáit. A terroristák valószínűleg egy előre megbeszélt jelre kezdték akcióikat, de nem tudtak egymásról, nehogy lebuktassák a többieket, ha valamelyiküket elkapják. Az FBI szerint döntő jelentőségű bizonyíték, hogy hét terrorista repülőjegyét ugyanazzal a hitelkártyával vásárolták. A kártya egy tanúé volt, nem a gépeltérítőké. Már azt is tudni, hogy egy-egy gépen három-öt terrorista volt, és két géprabló hajón érkezett az Egyesült Államokba Kanadából. A kanadai hatóságok most az ő korábbi lépéseiket próbálják kideríteni.

A CNN szövetségi nyomozói forrásokra hivatkozva szerdán azt közölte, hogy a két bostoni járat eltérítésével gyanúsítottak között van a szaúdi Amir és Adnab Bukhari, akik a legutóbbi időkig a floridai Vero Beach településen laktak bérelt házakban, melyeket azóta átkutattak a nyomozók. A két férfi a településen található Flight Safety International nevű pilótaiskolába járt. Időközben kiderült, hogy a két férfi vezetékneve azonos, de nem testvérek. Amirt kihallgatták, és már nem gyanúsítják, vélhetően az ő lopott irataival béreltek autót a gépeltérítők. Adnan tavaly lezuhant egy kisrepülőgéppel és meghalt.

Kedden reggel érkeztek a bostoni repülőtérre

Bukhari ellopott irataival a gépeltérítők abostoni Logan repülőtéren egy kék metál Nissan Altimát béreltek, mellyel a Maine állambeli Portland repülőterére utaztak, onnét pedig kedd hajnalban a US Airways reggel 6-kor induló járatával visszarepültek Bostonba a rendőrségi források szerint. A nyomozók jelenleg az Alamo autókölcsönző és a portlandi repülőtér biztonsági kamerájának felvételeit vizsgálják.

Rendőrségi források szerint a nyomozók a Flight Safety International iskola nyilvántartását is végignézték, a Bukhari testvérek és más diákok adatait vizsgálva. A nyomozók a környékbeli pilótaiskolák, köztük az Embry-Riddle University és a Huffman Aviation International könyveit is átvizsgálják.

Megvan a pilóta-tankönyvet rejtő bérautó bérlője

Szintén a gyanúsítottak közt van Mohammed Atta és Marwan Yousef Alshehhi is, akik a Bukhari testvérekkel együtt tanultak a pilótaiskolában, és az Egyesült Arab Emirátusban kiállított útlevéllel rendelkeztek. Atta idén május másodikán kapott floridai jogosítványt, előzőleg egyiptomi jogosítvánnyal rendelkezett. A nyomozók átkutattak egy Coral Springs-i lakást, melynek köze lehetett Attához. A Logan Repülőtéren lefoglalt Mitsubishit Atta bérelte ki korábban. Az autóban arab nyelvű könyveket, köztük pilóta-tankönyveket is találtak.

A nyomozók átvizsgálják valamennyi átkutatott lakás telefonjának híváslistáját, továbbá próbálnak ujjlenyomat- és DNS-mintákat is venni. Köröznek két autót is, egy piros Pontiac sportkocsit és egy Oldsmobile-t. A Pontiac Atta nevén szerepel a nyilvántartásban.

Floridában és Bostonban szerdán több embert is bevittek az FBI ügynökei, hogy információkat szerezzenek a keddi merényletekkel kapcsolatban. Mint közölték, az általuk bevitt személyek nem gyanúsítottak, hanem tanúként hallgatják ki őket, azt remélve, hogy a nyomozást segítő fontos adatokkal tudnak szolgálni.

Ellentmondó adatok

Míg a CNN a bostoni gépeltérítéssel kapcsolatban négy arab gyanúsítottról tud, a Boston Herald rendőrségi forrásokra hivatkozva ötre teszi a gyanúsítottak számát. Az Egyesült Arab Emirátusok állami televíziója ugyanakkor szerdán cáfolta, hogy két gyanúsított útlevelét országukban állították volna ki. A tévé szerint a két kérdéses személy, Wa'el Mohammad al-Shihri and Ahmad Ibrahim Ali al-Hazzouni szaúdi útlevelekkel rendelkezett.