Bernadett
0 °C
4 °C

Arab csúcsértekezlet a háború elkerülésére

2003.03.01. 12:28
Az egyiptomi Sarm es-Sejkben arab csúcsértekezlet kezdődött szombaton az iraki háború elkerülése érdekében, de megfigyelők szerint kicsi az esélye, hogy a tanácskozás érdemben befolyásolni tudja az eseményeket.
A konferenciát a 22 országot tömörítő Arab Liga szervezte, és a helyzet komolysága miatt 11 állam a legfelső szinten képviselteti magát rajta. Irakból Izzat Ibrahim alelnököt küldték. A csúcsot előkészítő pénteki külügyminiszteri tanácskozáson nem tudott közös álláspontot kialakítani az arab világ, amelyben az Egyesült Államokkal szövetséges, annak katonáit befogadó országok éppúgy vannak, mint Washington által terroristák támogatásával gyanúsított államok.

Az arab országok attól tartanak, hogy az érlelődő háború megingathatja saját belső rendszerüket és gazdaságukat. A csoport érdekérvényesítő képessége azonban nem elég nagy a háború megakadályozásához, sőt, az olajexportálók már előre közölték, hogy az olajat nem fogják fegyverként használni Amerika befolyásolására - írja a Reuters.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök felszólalásában azt követelte, hogy az ENSZ "kapja meg a kellő időt megbízhatósága és komolysága bizonyítására" az iraki leszerelés ügyében. Azt is hangsúlyozta, hogy egyenesen "az arab nemzet jövője kerül mérlegre", mivel a háború számos szomszédos országra hatna ki.

Emile Lahud libanoni elnök a Liga soros elnökségét átvéve kijelentette, hogy az arabok "ellenzik az Irak, vagy más arab ország elleni háborút, és azt fenyegetésnek tekintik az egész arab nemzetre nézve". Felszólította ugyanakkor Irakot, hogy "folytassa az együttműködést az ENSZ-szel, s ily módon kerülje el, hogy ürügyet nyújtson a háborúhoz".