Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Áradások Ázsiában

2000.09.25. 20:48
Az elmúlt hetek erős monszunesők okozta erős áradás számos áldozatot követelt, Nyugat-Bengálban több millióan maradtak otthon nélkül, a hajléktalan túlélők pedig sok esetben ellopják a későn érkező segélykaravánok rakományát. Az árvíz a szomszédos országokat is érinti.
Nyugat-Bengálban több millióan maradtak otthon nélkül
Becslések szerint 350-en meghaltak, 200-at eltűntnek nyilvánítottak és 15 millióan hajlék nélkül maradtak a monszunesők okozta indiai áradások következtében. A hajléktalanokat táborokba gyűjtötték össze, ahol - a hírügynökségek tudósításai szerint - többen fellázadtak az ételhiány miatt. A hivatalnokokat meglincselték, az önkéntes ételosztók munkáját a sorozatos támadás és fosztogatás pedig ellehetetlenítette.

Volt, ahol fegyverlövésekkel riasztották el a támadókat; egy arambaghi táborban pedig a létesítmény vezetőjét addig tartották fogva, míg nem szerzett az embereknek elegendő élelmiszert. A lakosság Kalkutta közelében több ízben megpróbálta kirabolni a hivatalos élelmiszerkészleteket, mire a helyi rendőrség figyelmeztető lövésekkel válaszolt. Húsz, élelmet szállító teherautó nyomtalanul eltűnt.

A katonaság a megmentő

Az indiai katonaság derekasan kiveszi részét a mentési akciókból, azonban nincs elegendő motorcsónak, mely meggyorsítaná a mentési munkálatokat. Emiatt sok ember a háztetőkön reked, esetenként napokig ülnek ott étlen-szomjan. Egyes részeken 4 méter magasan hömpölygött az áradat.

A szomszédos országokban is pusztít az árvíz

A szomszédos Bangladesben a hadseregnek kellett beavatkoznia, hogy több ezer embert kimenekítsen az árvizek elől. Az esőzéseknek 50 falu esett áldozatul, negyed millióan lakásukat is elveszítették. Az országot a hét végén újabb súlyos áradások sújtották.

Vietnamban, a Mekong folyó deltavidékén összesen 120-an haltak meg az utóbbi évtizedek legsúlyosabb áradásainak. Kétmillió embert érint közvetve vagy közvetlenül a természeti katasztrófa. Az anyagi kárt 50 millió dollárra becsülik. A helyi katasztrófa-elhárító bizottság szerint mindazonáltal a Mekong az utóbbi napokban a lassú apadás jeleit mutatja.

Thaiföldön 47-re teszik az elmúlt hetek áradásaiban elhunytak számát, és 51 millió dollárra az anyagi károkat. Itt 5 hét leforgása alatt 76 tartományból 43-at sújtottak a trópusi viharok, és összesen 2,5 millió ember életét keserítik.