Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áradások Ázsiában

2000.09.25. 20:48
Az elmúlt hetek erős monszunesők okozta erős áradás számos áldozatot követelt, Nyugat-Bengálban több millióan maradtak otthon nélkül, a hajléktalan túlélők pedig sok esetben ellopják a későn érkező segélykaravánok rakományát. Az árvíz a szomszédos országokat is érinti.
Nyugat-Bengálban több millióan maradtak otthon nélkül
Becslések szerint 350-en meghaltak, 200-at eltűntnek nyilvánítottak és 15 millióan hajlék nélkül maradtak a monszunesők okozta indiai áradások következtében. A hajléktalanokat táborokba gyűjtötték össze, ahol - a hírügynökségek tudósításai szerint - többen fellázadtak az ételhiány miatt. A hivatalnokokat meglincselték, az önkéntes ételosztók munkáját a sorozatos támadás és fosztogatás pedig ellehetetlenítette.

Volt, ahol fegyverlövésekkel riasztották el a támadókat; egy arambaghi táborban pedig a létesítmény vezetőjét addig tartották fogva, míg nem szerzett az embereknek elegendő élelmiszert. A lakosság Kalkutta közelében több ízben megpróbálta kirabolni a hivatalos élelmiszerkészleteket, mire a helyi rendőrség figyelmeztető lövésekkel válaszolt. Húsz, élelmet szállító teherautó nyomtalanul eltűnt.

A katonaság a megmentő

Az indiai katonaság derekasan kiveszi részét a mentési akciókból, azonban nincs elegendő motorcsónak, mely meggyorsítaná a mentési munkálatokat. Emiatt sok ember a háztetőkön reked, esetenként napokig ülnek ott étlen-szomjan. Egyes részeken 4 méter magasan hömpölygött az áradat.

A szomszédos országokban is pusztít az árvíz

A szomszédos Bangladesben a hadseregnek kellett beavatkoznia, hogy több ezer embert kimenekítsen az árvizek elől. Az esőzéseknek 50 falu esett áldozatul, negyed millióan lakásukat is elveszítették. Az országot a hét végén újabb súlyos áradások sújtották.

Vietnamban, a Mekong folyó deltavidékén összesen 120-an haltak meg az utóbbi évtizedek legsúlyosabb áradásainak. Kétmillió embert érint közvetve vagy közvetlenül a természeti katasztrófa. Az anyagi kárt 50 millió dollárra becsülik. A helyi katasztrófa-elhárító bizottság szerint mindazonáltal a Mekong az utóbbi napokban a lassú apadás jeleit mutatja.

Thaiföldön 47-re teszik az elmúlt hetek áradásaiban elhunytak számát, és 51 millió dollárra az anyagi károkat. Itt 5 hét leforgása alatt 76 tartományból 43-at sújtottak a trópusi viharok, és összesen 2,5 millió ember életét keserítik.