Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Meggyalázták az aradi vértanúk emlékoszlopát

2002.05.08. 11:58
Meggyalázták a 13 aradi vértanú emlékoszlopát ismeretlen tettesek vasárnapra virradóra. Az akciót valamennyi román politikai erő elítélte, az RMDSZ pedig felejelentést tett. A hasonló esetek elkerülése érdekében napal polgárőrök éjszaka pedig rendőrök fogják őrizni az emlékoszlopot.
Ismeretlen tettesek meggyalázták az aradi 13 vértanú tábornok emlékoszlopát. Az ortodox húsvét idején elkövetett vandál tettet valamennyi román párt, köztük a Nagy-Románia Párt helyi vezetői is elítélték. Király András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Arad megyei szervezetének elnöke szerdán elmondta az MTI-nek, hogy vasárnapra virradó éjjel ismeretlen személyek az emlékoszlopot festékkel leöntötték, emberi ürülékkel bemázolták és obszcén szavakat írtak rá.

Mostantól őrzik az emlékművet

Az RMDSZ képviselője elmondta azt is, hogy április 14-én már hasonló esztelen akció célpontja volt az emlékmű. A magyar szövetség feljelentés tett a rendőrségen és az aradi ügyészségen. Miután az emlékmű a város tulajdona, felszólították a polgármesteri hivatalt, hogy tegyen megfelelő intézkedéseket a hasonló esetek megelőzésére. Az emlékoszlopot az elkövetkező időszakban napközben polgárőrök, az esti és éjszakai órákban rendőrök fogják vigyázni.

Fél évszázada példanélkül álló eset

Király András hangsúlyozta: az elmúlt fél évszázadban nem volt példa arra, hogy az emlékművet támadás érte volna. Mint mondta, a mostani tett az egész városra jellemző civilizáltság és türelem elleni támadás volt. A vandál tettet valamennyi román párt helyi vezetése elítélte. Egyedül a Vatra Romaneasca román kulturális szervezet helyi képviselői nyilatkoztak úgy, hogy "maguk a magyarok gyalázták meg emlékművüket".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!