Gusztáv
-4 °C
1 °C

Jasszer Arafat magához tért

2004.11.06. 13:30
Válságos állapotban van Jasszer Arafat, de időnként magához tér és az orvosokkal beszél. Egy magas rangú palesztin vezető számolt be erről, állításait más palesztin források is alátámasztják.
Időről időre magához tér és beszél az orvosokkal Jasszer Arafat palesztin elnök, akit egy Párizs közeli francia katonai kórházban kezelnek, közölte szombaton egy magas rangú palesztin forrás. Az orvosok folyamatosan fájdalomcsillapítót adagolnak Arafatnak, ami időnként vérzést okoz.

A Párizs melletti Clamart-ban lévő katonai kórház orvosai is arról számoltak be, hogy javulás tapasztalható Arafat állapotában. Nabíl Abu Rudeina, a palesztin elnök főtanácsadója ugyanakkor azt közölte, hogy Arafat továbbra is válságos állapotban van és nem következett be nála jelentősebb változás. Hozzátette azonban, hogy az orvosok szerint a palesztin elnök állapota nem megfordíthatatlan.

A Jediot Aharonot című izraeli napilap palesztin tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be szombaton, hogy Arafat részlegesen magához tért a kómából és kapcsolatot teremtett az orvosokkal. Más tisztviselők azt mondták, hogy Arafat nem is volt kómában, ennek ellenére a francia kórház intenzív részlegében kezelik.

Arafat miatt fakadt sírva a BBC-tudósító
Diplomáciai szintre hágó botrányt kavart a BBC egyik közel-keleti tudósítója, aki bevallotta, hogy sírva fakadt, amikor a beteg palesztin elnököt, Jasszer Arafatot elszállították Rámalláhból. Barbara Plett, aki a világ első számú közszolgálati rádió- és tévétársaságának hírtelevízióját, a BBC News 24-et tudósítja Izraelből és a palesztin területekről, a BBC rádió From Our Own Correspondent (Tudósítónktól) című politikai magazinműsorában elmondta: amikor a helikopter "azzal a reszketeg öregemberrel" a fedélzetén felemelkedett a romokban heverő rámalláhi főhadiszállásról, ő sírásban tört ki.

A BBC nyilatkozatban ismerte el "szereptévesztésnek" a tudósító önvallomását, bár a cég szóvivője a szombati The Daily Telegraph-nak azt mondta: a szóban forgó műsor azon kevés programok egyike, amelyek alkalmat kínálnak a tudósítóknak "a főcímek mögött rejlő személyes sztorik" felfedésére.