Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Netanjahu eltávolítaná Arafatot

2002.11.11. 13:07
Jasszer Arafat palesztin vezető elítélte a ciszjordániai kibuc ellen hétfő hajnalban elkövetett támadást. Benjamin Netanjahu izraeli külügyminiszter Arafatot tette felelőssé a történtekért, és rendszerének felszámolását sürgette.
Arafat újságírók előtt elítélte az öt izraeli polgári személy, köztük két gyermek életét kioltó támadást, és kijelentette, vizsgálóbizottságot hoz létre a véres támadás körülményeinek tisztázására. Utalt rá, hogy az akciót olyan időpontban hajtották végre, amikor az általa vezetett Fatah mozgalom Kairóban tárgyalt a Hamász szélsőséges palesztin szervezettel az Izrael-ellenes merényletek leállításáról. Arafat a kibucban történt gyilkosságot szabotázsakcióként értékelte, amelynek célja megakadályozni a megbékélést a Palesztin Hatóság és a Hamász között.

"Felszámoljuk a terrorista rezsimet"

Netanjahu, az izraeli külügyek új irányítója hétfőn kijelentette, hogy Izrael az arra alkalmas időben el fogja távolítani Jasszer Arafat palesztin vezetőt és "terrorista rendszerét". Az izraeli rádiónak nyilatkozó külügyminiszter személyesen Arafatot tette felelőssé a Mecerben történtekért. Netanjahu jelezte: a kormány szerdai ülésén javasolni fogja, hogy gyorsítsák fel a biztonsági kerítés építését az Izraelt Ciszjordániától elválasztó "zöld vonal" mentén.

Az AFP hírügynökséget korábban egy ismeretlen telefonáló arról tájékoztatta, hogy a támadást az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai hajtotta végre. A szervezet közel áll a Fatah mozgalomhoz.

Tíz percig tartott

Hétfőre virradóra egy merénylő a kerítés alatt átmászva jutott be a kibuc területére, berontott egy házba és agyonlőtte a benn tartózkodó anyát, aki éppen egy mesét olvasott gyermekeinek. Ezután az elkövető a gyermekekkel is végzett, majd a kantin felé indult, és az oda vezető úton agyonlőtt egy nőt és egy kocsiban ülő férfit. Szemtanúk jelentése szerint a lövöldözés tíz percig tartott, a helyszínre érkező biztonsági erők nem tudták elfogni a tettest. A támadást követően Izrael rakétákat lőtt ki Gáza városára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!