Rakéta találta el Arafat házát

2002.02.20. 07:38
Az izraeli hadsereg szerdán megerősítette, hogy hajnalban a tengerről csapásokat mért Jasszer Arafat palesztin vezető gázai irodáira, válaszul a sorozatos palesztin támadásokra. Emellett helikopterekről támadták a palesztin vezető rámalláhi irodáit is. Palesztin kommentárok szerint Izrael minden határt átlépett a bombázással.
Eközben palesztin források arról számoltak be, hogy izraeli harckocsik hatoltak be a Jordán folyó nyugati partján fekvő Rámalláh palesztin városba is. Náblusznál, ugyancsak Ciszjordániában harckocsikról tüzérségi lövedékekkel palesztin rendőrposztokat lőttek. Utóbbi helyszínről öt halálos áldozatot és két sebesültet jelentettek.

Arafat irodáit támadták

Az izraeli hadsereg Apache helikopterei rakétákat lőttek ki szerdán hajnalban Jasszer Arafat palesztin vezető rámalláhi irodájának közelében fekvő célpontokra, de senkit nem sebesítettek meg. Sértetlen maradt a palesztin beszámolók szerint maga Arafat is. Az egyik rakéta mindazonáltal tartózkodási helyétől kevesebb mint 100 méterre csapódott be, egy rendőrségi benzintöltő-állomásnál.

Előzőleg az izraeliek a tenger felől és a levegőből lőtték Arafat irodáit Gáza városában, illetve harci műveleteket hajtottak végre több helyütt a Gázai övezetben és a Jordán nyugati partján. Gázában találat érte Arafat házát is, emellett nagyköveti épületek, egy humanitárius szervezet irodája és egy ENSZ-épület is károsodott.

'Izrael minden határt átlépett'

A Gázai övezetben fekvő Hán-Júniszban egy palesztin biztonsági épületre ugyancsak lecsaptak az izraeli harci gépek és helikopterek. Palesztinok nagy tűzről számoltak be a támadást követően. Közleményében az izraeli hadsereg elítélte a Palesztin Hatóságot, amiért képtelen az öngyilkos merényletek ellen hatni. "A hadsereg folytatja műveleteit a palesztin terroristák ellen, hogy megvédje az izraeli katonák és polgárok életét".

Palesztin kommentár szerint Izrael minden határt átlépett Arafat épületeinek bombázásával. Minaretekből tüntetésre szólították fel Gáza lakosságát. Kedd este palesztin fegyveresek hat izraeli katonát lelőttek Rámalláh közelében egy katonai ellenőrzőpontnál - minden bizonnyal ez volt az izraeli akció közvetlen kiváltója. Ariel Saron izraeli miniszterelnök szerdán ismét ülést tart biztonsági kabinetjével, hogy az erőszak hirtelen fellángolását megtárgyalják - számolt be a dpa, az izraeli rádióra hivatkozva.  • Hírek