Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Arafatot az iraki háború indulásakor száműzik?

2003.02.09. 15:07
Az izraeli vezetés eldöntötte, hogy az iraki háború első szakaszához időzítve száműzi Jasszer Arafat palesztin elnököt és más vezető palesztin tisztviselőket - áll az egyik vezető brit katona- és biztonságpolitikai kutatóintézet hírszerzési információkra szakosodott kiadványában.
A Jane's Information Group hetente megjelenő, Foreign Report című ismertetője szerint Ariel Saron izraeli kormányfő és védelmi minisztere, Saul Mofaz már döntött Arafat eltávolításáról. A szakkiadvány informátorai szerint az izraeli hadsereg egyik különleges kommandós egysége már gyakorolja a palesztin főhadiszállás megrohamozását és Arafat foglyul ejtését.

A palesztin elnököt legalább 40 vezető palesztin tisztviselővel együtt Szudánba vinnék - áll a Foreign Reportban.

Nem tárgyalnak vele

A Jane's-kiadvány szerint Saron azért döntött Arafat száműzése mellett, mert arra a következtetésre jutott, hogy George Bush amerikai elnök a jelenlegi iraki vezetés eltávolítása után, valószínűleg nyár végétől nyomást fog gyakorolni Izraelre a katonai akciók leállításáért és a palesztinokkal folytatandó érdemi tárgyalások elkezdéséért. Saron ezzel elvben egyetért, de azzal a feltétellel, hogy Arafattal személyesen nem hajlandó alkudozni - áll a lapban.

Hangfelvétel a bizonyíték

A kiadvány szerint az izraeliek hamarosan nyilvánosságra hoznak egy hangfelvételt, amelyen állítólag Jasszer Arafat azt közli munkatársaival, hogy "még mindig nem elég a megölt zsidók száma". Az izraeli vezetés eddig azért nem ismertette a felvételt, mert nem akarta felfedni, hogy milyen módszerekkel hallgatja le Arafatot, és nem akarta saját forrásait sem feláldozni - közölte a Jane's.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek