Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Arafat enged a nyomásnak

2002.09.10. 15:33
A palesztin vezető kompetenciáját az izraeli vezetés után már saját soraiban is megkérdőjelezik. Arafat enged a nyomásnak, és ha a képviselők többsége úgy dönt, akkor hajlandó lemondani végrehajtói jogköréről.
A belső nézeteltérések oka, hogy Arafat nem volt hajlandó leváltani néhány korrupciós ügybe keveredett miniszterét. Bár a palesztin vezető leváltott néhány kormánytagot a nemzetközi nyomásra júniusban kinevezett új kormányból, de így is maradtak olyanok, akiknek személye összefonódott a korrupcióval.

Nem szavaznak bizalmat

Emiatt a palesztin parlament képviselői kilátásba helyezték, hogy nem fognak bizalmat szavazni az új kormánynak és ezt a véleményt osztotta a Fatah ciszjordániai vezetője Husszein sejk is. A szavazást elvileg keddre tervezték, de ezt végül szerdára halasztották, mivel a képviselők között arról is vita alakult ki, hogy csak az új miniszterekről, vagy az egész kormányról szavazzanak.

Lemondana végrehajtói hatalmáról a békülékeny Arafat

Mindemellett a képviselők többsége a kormány élére egy miniszterelnök kinevezését is szükségesnek tartaná, csak ennek fejében hajlandó bizalmat szavazni az új kormánynak. Arafat meglepő módon elviekben támogatja az új poszt létrehozását és ezzel összhangban kijelentette, hogy ha a képviselők úgy döntenek, hajlandó lemondani végrehajtói jogköréről.

A palesztin vezető hétfői felszólalásában ettől függetlenül is igen békülékeny hangot ütött meg. A terrorizmus minden formáját elítélte, és beszéde elején héberül kívánt boldog újévet Izrael polgárainak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!