Szabina
-2 °C
15 °C

Arafat inkább az öngyilkosságot választaná

2003.09.19. 10:26
Fegyvert ragadna és a végső esetben végezne magával Jasszer Arafat, ha Izrael megpróbálná "eltávolítani". A palesztin népvezér mártíromságról álmodik, legfőbb vágya, hogy életét adja a palesztin gyermekekért.
Semmi esetre sem hagyná Jasszer Arafat, hogy Izrael kiutasítsa. A palesztin vezér félig lerombolt ramalahi főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatója egyik pillanatában a földön heverő kalasnyikovra mutatott, mondván inkább megöli magát, ha az izraeliek el akarnák fogni - írja a New Zealand Herald.

Álmában mártír

"Palesztin harcos vagyok, a fegyveremet nem csak önvédelemre, de minden palesztin gyermek, anya és férfi megvédésére használnám. Megvédem a palesztin létet" - jelentette ki a 74 éves, harcias államfő.

"Hát van bárki Palesztinában, aki nem álmodott a mártíromságról" - tette fel a költői kérdést. Izrael a múlt heti, tizenöt emberéletet követelő két palesztin merényletre reagálva jelentette be az Arafat "eltávolítására" vonatkozó terveit.

Amerika túl megengedő?

A terv részleteit nem pontosították, egyelőre az sem teljesen tisztázott, hogy a terroristák támogatásával vádolt népvezér száműzését, vagy meggyilkolását tervezik. Az ENSZ ugyan elítélő határozatot kívánt megfogalmazni az izraeli tervekkel szemben, az Egyesült Államok megvétózta azt. Az amerikaiak kifogásolták, hogy a határozat nem tesz említést az öngyilkos merényletekről.

Az amerikaiak, Izraelhez hasonlóan, nem tekintik tárgyalópartnernek az erőszak támogatása mellett korrupcióval is vádolt Arafatot. Új miniszterelnök-jelöltjével, Ahmed Koreivel szemben is kritikákat fogalmaztak meg, attól tartva, hogy Mamud Abbasz leváltásával újra Arafat kezébe került a valós hatalom.

Az amerikaiak magatartását a palesztinok veszélyesnek tartják, véleményük szerint a visszafogott reagálásukat Izrael könnyen a száműzetési terv jóváhagyásának vehetik - írja a New Zealand Herald.