Edit
15 °C
29 °C

Gyomorrákban szenved Arafat?

2003.10.10. 10:54
Halálos betegségben szenved Jasszer Arafat - értesült a Time. A palesztin vezér a hírek szerint gyomorrákban szenved, melynek kezelése megoldhatatlan Arafat jelenlegi "házi őrizete" mellett. Bár halálának az izraeliek titkon még örülnének is, utódlása komoly káoszt okozhat.
Komoly aggodalmak támadtak Jasszer Arafat egészségi állapotával kapcsolatban - írja a Time magazin. A palesztin vezér feltűnően elesetnek tűnt Ahmed Korei keddi rendkívüli kinevezésekor. Az AFP beszámolója szerint Arafat kisebb szívinfarktuson esett át - a palesztin vezetőhöz közeli források tagadták az információt. Állításuk szerint a vezető komolyabb influenzától vagy bélfertőzéstől szenved.

Aggasztó állapot

A Time értesülései szerint azonban Arafat valószínűleg gyomorrákos. A palesztin elnököt egy egyiptomi és egy jordán orvoscsoport is kivizsgálata - hivatkozik az al-Dzsazírára az amerikai hírmagazin. Az Abu Dhabi televízió beszámolója szerint az egyiptomi orvosok "aggodalmukat fejezték ki" a vezér egészségi állapotával kapcsolatban.

A gyomorrák kezelhetősége nagyban függ a diagnózis időpontjától - írja a Time. Az mindenesetre biztos, hogy még a korai állapotban felfedezett rák kezelése is összetettebb annál, hogy Arafatot ramallahi főhadiszállásán gyógyítsák.

Szívesen száműznék

Márpedig Arafat két éve gyakorlatilag a folyamatos izraeli támadások miatt egyre romosabb elnöki palota foglya. A jeruzsálemi vezetés többször is egyértelművé tette, hogy ha elhagyja a főhadiszállását, már nem térhet vissza Ciszjordániába.

A folyamatos öngyilkos merényletek miatt ráadásul egyre nagyobb nyomás nehezedik Saron kabinetjére, hogy valósítsa meg az Arafat száműzésére vonatkozó "elvi" terveit. A Bush-kormányzat szerint a vezér eltávolítása "nem segítené elő" a békefolyamatot, bár Arafatot Washington sem tekinti tárgyalópartnernek - írja a Time. Arafat ráadásul esküvel fogadta, hogy inkább áldozná fel az életét mártírként, mintsem hogy elűzzék.

Az utolsó akadály a béke előtt

Az igazi kérdéseket azonban az vetné fel, ha Arafat betegsége végzetesnek bizonyulna. Bár Arafat halálát titkon Izrael és az Egyesült Államok a békekötés előtti utolsó akadály elhárultaként ünnepelné, vákuum keletkezne a palesztint vezetésben.

Arafat "tartós akadályoztatása" esetén az elnöki jogkört a palesztin parlament elnöke gyakorolhatja az alkotmány szerint. Ez a poszt azonban jelenleg, Ahmed Korei kormányfői kinevezése miatt, betöltetlen. A nehézségeket csak fokozza, hogy - talán az utódlástól megrettenve - Korei a palesztin törvényhozásban elszenvedett csütörtöki kudarc után nem cáfolt hírek szerint lemondását fontolgatja frissen szerzett posztjáról. A palesztin képviselők jelentős része tiltakozott a kormányfő az alkotmányos utat megkerülő rendkívüli kinevezése ellen, Korei csütörtökön nem tudta ismertetni programját a megkérdőjelezett legitimitású képviselőházban.

Káosz és belviszály

Arafat hatalma ráadásul három különböző erőközpont egyidejű irányításából adódik. A hetvennégy éves vezér a Palesztin Hatóság mellett a több palesztin ellenálló szervezetet tömörítő PFSZ-nek is elnöke. Ő vezeti a parlament legerősebb frakcióját adó, terrorista kapcsolatokat is ápoló Fatah mozgalmat.

Az utódlásáért ezért valószínűleg kemény harcok törnének ki - melyek akár évekre politikai káoszt okozhatnak Palesztinában - írja a Time.