Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Jasszer Arafat haldoklik?

2004.10.28. 19:19
Kritikusra fordult szerda éjjel Jasszer Arafat palesztin elnök egészségi állapota. A 75 éves vezetőhöz előbb nemzetközi orvoscsoportot hívtak, majd bejelentették, Párizsba viszik gyógykezelésre. Rámalláhba rendelték a palesztin felső vezetés valamennyi tagját.
Eszméletét vesztette szerda éjjel Jasszer Arafat, egyes jelentések szerint a palesztin vezér állapota válságosra fordult. Arafat Ahmed Korei jelenlegi és Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfővel folytatott megbeszélést, mielőtt rosszul lett. Az elnököt a főhadiszálláson lévő klinikára vitték, ahol elveszítette eszméletét. Mintegy tíz percet volt eszméletlen állapotban.

A palesztin elnökhöz azonnal orvosokat hívtak, jordániai, egyiptomi és palesztin orvosok vizsgálták a beteget. Munkájukat nehezíti, hogy a palesztin hatóság még előttük is titkolózik. "Egy teljes csapattal indulok Arafathoz, hogy minden lehetségest megtegyünk gyógyulása érdekében. Munkatársai nem hajlandóak elárulni nekem, hogy van", nyilatkozta a BBC-nek Asraf Kurdi, Arafat jordán háziorvosa.

Csütörtök este Arafat környezetéből bejelentették, Párizsba szállítják gyógykezelésre a palesztin elnököt. A palesztin vezető körüli orvoscsoport úgy döntött, hogy a súlyos beteg Arafat szállítható, és a legjobb gyógykezelést a francia fővárosban kapná. Korábban szó volt arról, hogy Ammanba viszik, vagy egyszerűen egy rámalláhi kórházban ápolják tovább. Arafatot csütörtök este vagy pénteken szállítják Párizsba. Közben Rámalláhba érkezett felesége, Szuha is, aki nem találkozott férjével a palesztin felkelés 2000. szeptemberi kitörése óta. Szuha Arafat jelenleg maga is Párizsban él.

A palesztin vezért a hét elején már megvizsgálta egy orvoscsapat, de nem találtak semmi súlyos betegségre utaló elváltozást. A hivatalos közlések szerint Arafatnak influenzája és veseköve van, betegségét könnyen kezelhetőnek gondolták. Egy évvel ezelőtt Arafat gyomorpanaszai kapcsán felmerült, hogy gyomorrákja van, ezt azonban orvosai és munkatársai is tagadták.

Magas rangú palesztin vezetők egybehangzóan úgy nyilatkoztak a sajtónak, hogy Arafat állapota rendkívül súlyos. A palesztin kormány egy, a neve elhallgatását kérő minisztere szerint Arafat "nagyon nagyon beteg". A palesztin elnök szóvivője szerint azonban Arafat állapota stabillá vált, az elnöknek további pihenésre és gyógykezelésre van szüksége.

Palesztin források azt közölték, hogy Rámalláhba rendelték a palesztin felső vezetés valamennyi tagját.

Izraelben hivatalosan bejelentették, hogy a palesztin vezető szabadon távozhat bárhova gyógykezelésre, illetve engedélyezték, hogy a rámalláhi főhadiszálláson orvosok keressék fel Arafatot. "Izrael nemcsak kiengedi Ciszjordániából, hanem vissza is engedi Rámalláhba Jasszer Arafatot, ha szükségessé válna a beteg palesztin elnök külföldi gyógykezelése" - közölte csütörtökön Ariel Saron izraeli kormányfő egy tanácsadója.

Az izraeli hadsereg több mint két és fél éve a rámalláhi főhadiszállást körbe zárva fogságban tartja a palesztin elnököt.