Judit
3 °C
7 °C

Arafat új kormánya

2002.10.29. 14:01
A gyökeres reformok érdekében Arafatra gyakorolt nyomás hatására a palesztin elnök új, 19 tagból álló kormány összeállítását jelentette be kedden. Az előző - 21 tagú - palesztin kormány szeptemberben mondott le, hogy elkerülje a palesztin törvényhozás bizalmatlansági indítványát. Arafat tájékoztatója szerint az új kormány fő feladata a palesztin állam létrehozása lesz Kelet-Jeruzsálem fővárossal, továbbá a palesztin intézményrendszer megújítása és a nemzeti egység fenntartása.
A sokat sürgetett palesztin intézményi reformok végrehajtása jegyében Arafat palesztin vezető nyilvánosságra hozta az új kormány névsorát. A 21-ről 19 tagúra szűkített kabinetnek mindössze négy új tagja van. A legnagyobb változás, hogy Arafat lecserélte a reformpárti Abdel-Razzak al-Yahya belügyminisztert, akit az Egyesült Államok is szívesen látott ebben a pozícióban. A miniszter utóda Hani al-Hassan, Arafat Fatah mozgalmának egy tagja lett, jelentette az AP.

Az előző palesztin kabinet szeptemberben jelentette be lemondását, annak érdekében, hogy elkerülje a bizalmatlansági indítvány beadását. Az eset kapcsán Arafattal szemben is számos kritikát fogalmaztak meg a képviselők.

Arafat elítélte a terrorakciókat

Arafat beszédében egyaránt elhangoztak kihívó és békülékeny kijelentések Izraellel kapcsolatban. "Elfoglalták a földünket, és városainkat, de nem sikerült elfoglalniuk az éberségünket, az elhatározottságunkat, és nem tudták megtörni az akaratunkat és a lelkeinket." Ugyanakkor ismét elítélte a civilek elleni terror akciókat, és hitet tett a béke mellett. "A béke szándékával nyújtjuk ki a kezünket, és adjuk át az olajágat, hogy visszatérhessünk arra az útra, ami Madridban és Osloban kezdődött." - nyilatkozta a korábbi béketárgyalások helyszíneire utalva.

Heves vita

Eközben Izraelben heves vita alakult ki a Gáza övezet zsidó településeinek támogatásáról. Ariel Sharon kormányzása óta ez volt a leghevesebb, és legkritikusabb vita, ami a könnyen a kormány bukásához vezethetett volna.

Sharon kifejtette, addig nem hajlandó semmilyen béketárgyalásokat megkezdeni, amíg a palsztinok nem hajtják végre a szükséges intézményi reformokat, és nem vetnek véget az erőszakhullámnak.

Megöltek egy Hamász vezetőt

Izraeli katonák a Jordán folyó nyugati partvidékén, Náblusz város közelében kedden megölték a Hamász radikális palesztin szervezet egyik vezető tagját - jelentette az MTI. Palesztin közlések szerint Aszam Szavaftét tűzharcban lőtték agyon. Az izraeli rádió szerint Szavafte több öngyilkos merénylet háttérbeli irányítója volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?