Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Arafat felesége 'hadat üzent' a palesztin vezetőknek

2004.11.08. 08:16
Szakértők szerint egy hadüzenettel ér fel Jasszer Arafat feleségének vasárnapi nyilatkozata. Szúha Arafat azzal vádolta meg a palesztin vezetőket, hogy élve akarják eltemetni férjét. A francia külügyminiszter vasárnap este úgy fogalmazott, hogy Arafat állapota komoly, de stabil.
Jasszer Arafat palesztin vezető felesége, Szúha Arafat azzal vádolta meg a palesztin vezetőket, akik hétfőn Franciaországba utaznak a férje betegágyához, hogy "élve akarják eltemetni" Arafatot. Szuha Arafat nyilatkozata után a palesztin vezetők lemondtak párizsi látogatásukról.

Trónbitorlók

#alt#
Szuha és Jasszer Arafat a konyhában

A BBC értesülései szerint az átmeneti palesztin vezetést frusztrálja, hogy nem rendelkezik pontos információkkal Arafat állapotáról. A brit hírügynökség értesülései sezrint a legfelsőbb vezetés hétfői látogatásának pont a palesztin vezér állapotának felmérése lett volna a célja. A látogatás hírére az izraeli sajtóban azonban felmerült, hogy Arafat halálhírének bejelentését készíti elő a látogatás.

Szúha Arafat az al-Dzsazíra műholdas arab televízióban egyenes adásban sugárzott, "a palesztin néphez intézett felhívásában" közölte: a palesztin vezetők összeesküdtek, hogy a férje által negyven év óta betöltött szerepet bitorolják.

"Tudniuk kell, mekkora összeesküvésről van szó. (...) Élve akarják Abu Ammart eltemetni"- folytatta, férje mozgalmi nevét használva. "Ő jól van és haza fog térni. Allah nagy" - tette hozzá. Elmondása szerint a Párizs melletti katonai kórházból, férje betegágya mellől telefonál, amelynek intenzív osztályán Arafatot múlt szerda óta ápolják.

Eltulajdonolt elnök

Az al-Dzsazíra egyik producere szerint a telefonáló valóban Szúha Arafat volt. A Háárec izraeli napilap internetes kiadása szerint védelmi illetékesek úgy vélik, hogy a palesztinok kedden fogják kérni, hogy lekapcsolják a palesztin elnököt életben tartó gépeket, amihez Szúha Arafat nem járult hozzá.

A palesztin vezetés az út lemondása mellett ellentámadást is indított. Arafat nem felesége "magántulajdoan", jelentette ki Szufian Abu Zajda kabinetminiszter. "A palesztinok nem is ismerik ezt az asszonyt. Ez a nő három éve, az intifáda kezdete óta nem is látta férjét", jelentette ki a BBC-nek nyilatkozva.

Az izraeli hadsereg vezetése mindeközben hétfőn vésztanácskozást tart, Arafat temetésére készülve. Az izraeliek tervei szerint Arafatot a Gázai övezetben temethetnék el a palesztinok. Szertartására átjárót nyitnának Gáza és Ciszjordánia között, a temetésen azon arab országok vezetői is részt vehetnének, melyek nem állnak diplomáciai kapcsolatban Izraellel. Szaeb Erakat, a palesztinok egykori fő béketárgyalója visszataszítónak tartja az izraeli terveket. "Nem hiszem, hogy Izraelnek kéne eldöntenie, hová temetik Arafatot", nyilatkozta, egyben sürgette, hogy az izraeli kormány nagyobb érzékenységet mutasson a témában.