Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Arafat megpróbálja leállítani a palesztin szélsőségeseket

2001.12.16. 22:25
Jasszer Arafat palesztin vezető vasárnap felszólította a palesztinokat, hogy vessenek véget minden Izrael-ellenes fegyveres és terrorista cselekménynek. Egyúttal felhívást intézett Izraelhez: térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. Az izraeli kormány szóvivője első állásfoglalásában azt hangoztatta: meg kell várni, vajon Arafat szavait tettek is követik-e.
"Ismét a hadműveletek és különösen az általunk mindig is elítélt öngyilkos támadások teljes leállítására szólítok fel" - mondta Arafat, arra kérve a palesztin népet, hogy a nyugalom helyreállítása és a tárgyalások lehetővé tétele érdekében tartsa be a korábban meghirdetett tűzszünetet.

A ciszjordániai Rámalláhból sugárzott esti televíziós beszédében - amelyet a ramadánt lezáró íd al-fitr ünnep alkalmából intézett a palesztinokhoz - Jasszer Arafat kilátásba helyezte, hogy felkutatják és megbüntetik minden további fegyveres cselekmény kitervelőjét és végrehajtóját.

Beszédében a palesztin vezető többször is azzal vádolta meg Ariel Saron izraeli kormányfőt, hogy ő a felelős a közel-keleti erőszak fellángolásáért, s azt állította: a palesztin támadások csak ürügyként szolgáltak Saronnak arra, hogy fokozza az izraeli katonai akciókat. Saron "igazságtalan" háborút folytat a palesztin nép, annak hatósága, anyagi forrásai és biztonsága ellen - mondta. Ugyanakkor a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel "az izraeli népet, politikai erőit, intézményeit és kormányát", hangoztatva, hogy csak tárgyalások útján oldható meg a két nép konfliktusa.

Jasszer Arafat úgy vélekedett, hogy a palesztinoknak akkor is be kell tartaniuk a tűzszünetet, ha az Izraeliek nem tartják azt tiszteletben. Ugyanakkor - az AP amerikai hírügynökség megállapítása szerint - nem szólított fel egyértelműen a 15 hónapja tartó palesztin felkelés lezárására.

Raanan Giszin, az izraeli kormányfő szóvivője kétkedéssel reagált Arafat televíziós beszédére. "A tettei és nem a szavai alapján szeretném megítélni Arafatot" - jelentette ki a CNN amerikai hírtelevíziónak Giszin. Annyit azonban megjegyzett, hogy vasárnap nem került sor újabb palesztin támadásra.

- Arafat képes ellenőrizni a helyzetet, ha akarja, és képes lépéseket tenni, ha elszánja rá magát. Nagyon remélem, hogy mostani szavait a szükséges tettek követik majd - mondta az izraeli kormányfő szóvivője.