Emília
18 °C
26 °C

Arafat Washingtonban, rakétatámadás Betlehemnél

2000.11.09. 15:47
Jasszer Arafat, palesztin vezető Washingtonba érkezett, hogy Clinton elnökkel tárgyaljon, és meggyőzze őt a nemzetközi békefenntartók Közel-Keletre küldésének szükségességéről. Barak a hétvégén utazik Washingtonba, de ő nem támogatja a békefenntartókra vonatkozó ötletet. A két vezető csak az amerikai elnökkel találkozik, egymással nem tárgyalnak. Közben csütörtökön izraeli helikopterek Betlehem közelében kilőttek egy autót, amelyben a Fatah helyi vezetője utazott.
Betlehem közelében három palesztin meghalt, mikor rakétatalálat érte az autójukat. Palesztin szemtanúk szerint egy izraeli helikopter indította a rakétát, ezt a hadsereg először tagadta. Később elismerték, hogy izraeli helikopterek támadtak, és hozzátették, hogy tudták, hogy az autóban a Fatah magas rangú vezetői ülnek.

A támadásban négy másik palesztin megsérült, egyikük súlyosan. Az izraeli hadsereg szerint az áldozatok a betlehemi Fatah tagjai voltak. A Fatah közlése szerint Husszein Abayad, a Fatah helyi vezetője volt a támadás egyik halálos áldozata, a másik kettő azonban járókelő.

Az összecsapásoknak szerdán hét halálos áldozata volt: öt palesztin fiatal Gázában, egy Nabruszban, egy izraeli vámos a Gáza-övezetben halt meg.

Washingtoni tárgyalások

Jasszer Arafat
Washingtonban Clinton elnökkel tárgyal a válság megoldásáról
Jasszer Arafat csütörtökön megérkezett Washingtonba, hogy Clinton elnökökkel a válság megoldásáról tárgyaljon. A palesztin vezető arról akarja meggyőzni Clintont, hogy küldjenek nemzetközi békefenntartó erőket a palesztin területekre.

A nemzetközi erők bevetését Izrael ellenzi. A kormány szerint ezzel a palesztinok igazolva látnák akcióikat. Barak várhatóan vasárnap érkezik Washingtonba, izraeli-palesztin találkozóra azonban nem kerül sor - Barak is csak az amerikai elnökkel tárgyal.

A miniszterelnök az izraeli televízióban kijelentette, hogy reményei szerint a washingtoni tárgyalások véget vetnek a gázai és ciszjordániai erőszaknak. Barak korábban közölte, hogy hajlandó elismerni egy olyan palesztin államot, amely tárgyalások, és nem erőszak eredményeképp jön létre.

A miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy a palesztin akciók láttán megkérdőjelezhető Arafat jó szándéka. Hoszni Mubarak, aki a washingtoni út előtt találkozott Arafattal, visszautasította a vádakat, mondván, Arafat a békefolyamat elkötelezett híve.

Békefenntartók helyet vizsgálóbizottság

Valószínű, hogy Izrael beleegyezése nélkül Clinton nem támogatja a nemzetközi erőkre vonatkozó palesztin kérést. Az elnök már korábban is utalt rá, hogy inkább a Sharm-el-Sheik-i megállapodásra kellene koncentrálni.

Az azonban elképzelhető, hogy a hetek óta tartó összecsapásokkal kapcsolatos vizsgálatról megállapodás születik. Izrael ugyan nem akarja, hogy a vizsgálatot az ENSZ irányítsa (a testület többször elítélte az izraeli akciókat), de George Mitchell korábbi amerikai szenátort, aki Észak-Írországban is közvetített, valószínűleg szívesen látnák a vizsgálóbizottság élén.