Mátyás
-6 °C
1 °C

Roncsautókkal barikádozta el magát Arafat

2004.05.06. 13:28
Kész harcolni az izraeliekkel Jasszer Arafat. A palesztin vezető barikádokat emeltetett ramállahi főhadiszállása köré, mert tart a hadsereg akciójától. Izraeli illetékesek szerint nem készül támadás Arafat ellen, ugyanakkor Saron már nem garantálja a palesztin vezér biztonságát.
Régi autókkal és hordókkal erősítette meg csütörtökön rámalláhi főhadiszállását Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke, mivel küszöbönálló izraeli támadástól tart - közölték palesztin illetékesek. A hét elején izraeli katonai egységek bekerítették a palesztin vezető főhadiszállásának helyet adó épületegyüttest.

Lebegtetik az akciót

Bár az izraeli hadsereg hangsúlyozta, hogy nem Arafat volt az akció célpontja, névtelenséget kérő palesztin biztonsági illetékesek szerint a veterán politikus félti az életét, és bármikor várható ellene izraeli támadás. Egyúttal Arafat azt is jelezni akarja, hogy kész az ellenállásra, s nem adja meg magát.

Ariel Saron izraeli kormányfő még áprilisban jelezte, hogy már nem köti az az Egyesült Államoknak tett ígéret, amely szerint nem érheti bántódás Izrael részéről Arafatot. Nevük elhallgatását kérő izraeli biztonsági tisztviselők úgy nyilatkoztak, hogy nem terveznek azonnali támadást Arafat ellen, ugyanakkor létezik terv arra, hogy Arafatot kihozzák főhadiszállásáról, és kiutasítsák.

A palesztin elnököt immár több mint két éve blokád alatt tartja az izraeli hadsereg. Izrael szabad elvonulást ajánlott Arafatnak, de esetleg megtiltaná neki a visszatérést.