Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Háború fenyeget a Közel-Keleten

2000.10.10. 22:30
Ha Jasszer Arafat palesztin vezető nem vet véget a hetek óta tartó, egyre több halálos áldozatot követelő erőszakhullámnak Jeruzsálemben és környékén, Izrael napokon belül beveti hadseregét a fegyveres palesztin tüntetők és a szabadon engedett szélsőséges szervezetek ellen. Ehud Barak izraeli miniszterelnök kedden hajnalban néhány nappal meghosszabbította azt az ultimátumot, mellyel az ország vezetése felhívta a palesztin fél figyelmét, ha folytatódik a vérengzés, megindul az izraeli hadsereg. ,,Egy háborút percek alatt el lehet indítani, a vége azonban beláthatatlan. A döntés Arafat kezében van" - fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Judit Várnai Shorer, az utóbbi hetekben ismét a világ elsőszámú válságövezeteként számon tartott Izrael magyarországi nagykövetasszonya.
Készülődik az arab világ

Szaddám Husszein iraki államfő levelet írt Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek, melyben neheztelt amiatt, hogy késik az arab csúcsértekezlet megrendezése. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Mubarak október 21-ére Kairóba hívta össze az arab liga országait a kialakult helyzet megvitatására.

Az izraeli vezetés egyedül Arafatot teszi felelőssé
Ehud Barak kormánya időközben beláthatatlan időre, de legfeljebb néhány napra meghosszabbította azt az ultimátumot, mellyel az ország vezetése felhívta a palesztin fél figyelmét, ha folytatódik a vérengzés, megindul az izraeli hadsereg a felfegyverzett palesztin tüntetők ellen. Az izraeli kormány Shorer asszony szerint semmiképpen sem várhat az októberi dátumig. ,,Az arab csúcsig mindennek el kell dőlnie" - fogalmazott a nagykövet.

Az izraeli megbízott munkaügyi és szociális miniszter, Raanan Cohen nyilatkozatban jelentette ki, hogy az ultimátum határidejét világ több vezetőjének kérésére és a térségben tartózkodó magas rangú tisztségviselők tárgyalásait figyelembe véve hosszabbították meg egy rendkívüli kabinetülésen, melyet az Arafatnak adott eredeti határidő lejártakor hívták össze.

Az izraeli miniszterelnök a kabinetülés után az ABC amerikai televízió Nightline című műsorában elismerte, hogy reményei egy közeli békére szertefoszlottak. A műsorban a kormányfő védelmébe vette Izrael lépéseit egy tartós közel-keleti béke érdekében, és azzal vádolta Arafatot, hogy szándékosan adta fel a békefolyamatot.

Vizsgálatot indít az Amnesty International
A megszállt területeken és Dél-Libanonban megölt polgári személyek ügyében az Amnesty International kedden sürgős vizsgálatra szólított fel. A nemzetközi emberi jogi szervezet Londonban nyilvánosságra hozott közleményében szorgalmazta, hogy a vizsgálóbizottságban olyan büntetőjogi szakértők vegyenek részt, akik pártatlanságukról és feddhetetlenségükről ismertek.

A testületet megfelelő technikai eszközökkel kell felszerelni, valamint ballisztikai és nyomszakértőkkel is rendelkeznie kell - áll a szervezet közleményében. A szervezet az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának, a közgyűlésnek és a Biztonsági Tanácsnak tenne jelentést.

A vizsgálat szükségességét az indokolja, hogy az izraeli biztonsági erők megfigyelők szerint gyakran túlzott erőszakot alkalmaznak a palesztin tüntetőkkel szemben, miközben az ő életük nincs közvetlen veszélyben - állítja az Amnesty International. A szervezet küldöttséget küldött Izraelbe és a megszállt területekre, hogy kivizsgálja a fegyveres erőszak alkalmazásának körülményeit. Mint ismeretes, közel száz, többségében palesztin polgári személy, köztük számos gyerek vesztette életét a palesztin-izraeli összetűzések kiújulása óta. Izrael nagykövete a vádakat kommentálva kijelentette, hogy az izraeli rendőrök jogosan használják fegyvereiket. ,,Nem békés demonstrációval, hanem szervezett fegyveres erőszakkal állunk szemben" - hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Shorer asszony.

Barak ugyanakkor utasította a hadsereget és a biztonsági erőket, hogy terjesszék ki műveleti körzetüket, és minden eszközzel védjék meg a katonákat és a polgári személyeket. Jichák Herzog a kabinet főtitkára egy közleményben azt is tudatta, hogy palesztinokkal a tárgyalásokat a területek végleges státusáról csak azt követően újítják fel, hogy megszűnnek az erőszakos cselekmények.

A Gázai övezetben az ENSZ-főtitkár

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár hétfőn késő este a Gázai övezetbe utazott, ahol csaknem két órán át folytatott zártkörű tárgyalásokat Jasszer Arafat palesztin elnökkel. Annan később egyeztetett Slomo Ben Ami izraeli ügyvezető külügyminiszterrel is. Arafat a tárgyalást követő sajtóértekezleten közölte, hogy nagyon fontos találkozón vett részt, melynek ,,folytatása lesz". Annan ismételten sürgette a vérfürdő leállítását a palesztin területeken.

,,Harcoljatok Palesztináért'"

A Le Figaro című francia lapnak adott nyilatkozatában Ahmed Jaszin sejk, a szélsőséges Hamász szellemi vezetője Izrael államot "betolakodó test"-nek nevezte, melyet ,,erőszakkal hoztak létre és erőszakkal is szüntetik meg". A sejk, aki néhány órával azelőtt nyilatkozott, hogy lejárt az Arafatnak adott első határidő, arra szólította fel a palesztin fiatalokat, hogy folytassák az "ellenállást" az "izraeli hadigépezet" ellen. A Hamász a múltban már többször deklarálta, hogy a dzsihádot, az iszlám szent háborút Izrael eltűnéséig és helyén egy palesztin állam létrehozásáig folytatja. A palesztin hatóságok ugyanakkor több szélsőséges terrorszervezet vezetőjét is szabadon engedték, hogy harcolhassanak leendő államuk megalapításáért.

Háttér
A hetek óta tartó vérengzésért az izraeli vezetés egyedül Arafatot teszi felelőssé. A Camp David-i sikertelen tárgyalások után csalódott vezető - Ehud Barak izraeli miniszterelnök egy korábbi nyilatkozata szerint - nem értette meg az új idők szavát, és az utcákra vitte a területi viták rendezésének kérdését, mert rájött, hogy a tárgyalóteremben nincs esélye. A tömegtüntetések közvetlen oka az izraeli álláspont szerint nem a Likud-párti politikus, Alia Saron templom-hegyi látogatása volt, ahogy azt a palesztin fél állítja, hiszen a demonstrációk már napokkal az incidens előtt megkezdődtek. ,,Izraelben mindenkinek joga van a szabad vallásgyakorlásra. Nem lehet különbséget tenni egyszerű ember és politikus, vagy ellenzéki és kormánypárti politikus között ebben a kérdésben. Ha egy jogszabály érvényben van, akkor mindenkire vonatkozik" - magyarázta meg a képviselő sokak által szándékos provokációnak minősülő lépését az izraeli nagykövet keddi sajtóértekezletén, újságírói kérdésre. Az Index érdeklődésére Shorer asszony kijelentette, még mindig lát esélyt a háború elkerülésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?