Osztrák kézbe kerül az Aral?

2000.07.12. 10:13
Könnyen előfordulhat, hogy a legnagyobb német olajipari konszern benzinkúthálózata az OMV osztrák nemzeti olajvállalathoz kerül. Lapértesülések szerint a csereüzlet keretében az Aral anyavállalata, az E.ON konszern átvenné az OMV gázüzletét. Az érintett cégek a hírrel kapcsolatban még nem adtak közre állásfoglalást.
A tárgyalások az Aral teljes európai benzinkúthálózatának, vagyis csaknem 2800 töltőállomás átvételéről folynak - értesült a Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ). Már az elmúlt héten beszámolt a mértékadó Die Presse osztrák napilap a tőzsdén is jegyzett, OMV és az E.ON konszernhez tartozó Veba Oil, az Aral anyavállalata lehetséges fúziójáról. A lap értesülései szerint a cégösszevonás mindkét oldalon érintené a kőolaj és a földgáz üzletágat. A megállapodás hivatalos bejelentése a következő hetekben várható.

A német töltőállomás-piacon az Aral piacvezető
Az Aral igazgatósági elnöke, Günter Michels tavasszal a német benzinkúthálózatok "drámai árharcáról" beszélt. A kemény csatározások nyomán a legnagyobb német olajipari konszern elvesztette a pontosan meg nem nevezett mértékű nyereségének 15 százalékát .

Az Aral tavaly 1,4 milliárd márkával növelte forgalmát, amely így elérte a 20,81 milliárd márkát (10,1 milliárd dollár). Az OMV forgalma ezzel szemben 10,5 milliárd márka (5,1 milliárd dollár). Az osztrák állam a OMV részvényeinek még 35 százalékát tartja kézben. Az Aral felett rendelkező E.ON nemrégiben jött létre, a düsseldorfi székhelyű Veba Oil AG és a müncheni Viag AG egyesülése nyomán.

A német töltőállomás-piacon az Aral piacvezető a maga 2381 kútjával. Ausztriában a lánc 167 benzinkúttal van jelen. Ezen kívül az E.ON konszern leányvállalata Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, és Magyarországon rendelkezik hálózattal.

Az Aral munkatársai közt komoly nyugtalanságot okozott a hír, hogy az Aral AG új tulajdonoshoz kerülhet. Az Aral AG részéről Hartmut Richter, a konszern üzemi tanácsának elnöke csak annyit mondott, Ausztriában folynak a tárgyalások, de nem csak az OMV-vel. A Veba felügyelőbizottsága azt közölte,hogy a "Veba Öl szeretne egy partnerre találni". A lehetséges üzlettársnak lehetőség szerint nagymennyiségű nyersolaj felett kell rendelkeznie, mert a finomítással és a forgalmazással ez idő szerint nem lehet pénzt keresni. Az E.ON szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a WAZ értesüléseit.

Az OMV nem ismeretlen az Aral számára. Évtizedekig tartottak fent közös benzinkúthálózatot Ausztriában, majd az Aral kivált, és saját hálózatot épített ki.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) legújabb helyzetértékelése szerint az osztrák nemzeti olajvállalat hamarosan megtalálhatja a régóta keresett szövetségesét. Ugyanakkor szkeptikusan tekintenek a gázüzlet Aral-ért való elcserélésére. Elemzők szerint ugyanis aligha várható, hogy az osztrákok odaadják a nyereséges gáz üzletágat egy jelenleg rossz megtérülést ígérő benzinkúthálózatért. Ennél sokkal kedvezőbb lehetne a cégek számára az összefogás.  • Tippek
  • Biztosítás