Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Osztrák kézbe kerül az Aral?

2000.07.12. 10:13
Könnyen előfordulhat, hogy a legnagyobb német olajipari konszern benzinkúthálózata az OMV osztrák nemzeti olajvállalathoz kerül. Lapértesülések szerint a csereüzlet keretében az Aral anyavállalata, az E.ON konszern átvenné az OMV gázüzletét. Az érintett cégek a hírrel kapcsolatban még nem adtak közre állásfoglalást.
A tárgyalások az Aral teljes európai benzinkúthálózatának, vagyis csaknem 2800 töltőállomás átvételéről folynak - értesült a Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ). Már az elmúlt héten beszámolt a mértékadó Die Presse osztrák napilap a tőzsdén is jegyzett, OMV és az E.ON konszernhez tartozó Veba Oil, az Aral anyavállalata lehetséges fúziójáról. A lap értesülései szerint a cégösszevonás mindkét oldalon érintené a kőolaj és a földgáz üzletágat. A megállapodás hivatalos bejelentése a következő hetekben várható.

A német töltőállomás-piacon az Aral piacvezető
Az Aral igazgatósági elnöke, Günter Michels tavasszal a német benzinkúthálózatok "drámai árharcáról" beszélt. A kemény csatározások nyomán a legnagyobb német olajipari konszern elvesztette a pontosan meg nem nevezett mértékű nyereségének 15 százalékát .

Az Aral tavaly 1,4 milliárd márkával növelte forgalmát, amely így elérte a 20,81 milliárd márkát (10,1 milliárd dollár). Az OMV forgalma ezzel szemben 10,5 milliárd márka (5,1 milliárd dollár). Az osztrák állam a OMV részvényeinek még 35 százalékát tartja kézben. Az Aral felett rendelkező E.ON nemrégiben jött létre, a düsseldorfi székhelyű Veba Oil AG és a müncheni Viag AG egyesülése nyomán.

A német töltőállomás-piacon az Aral piacvezető a maga 2381 kútjával. Ausztriában a lánc 167 benzinkúttal van jelen. Ezen kívül az E.ON konszern leányvállalata Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, és Magyarországon rendelkezik hálózattal.

Az Aral munkatársai közt komoly nyugtalanságot okozott a hír, hogy az Aral AG új tulajdonoshoz kerülhet. Az Aral AG részéről Hartmut Richter, a konszern üzemi tanácsának elnöke csak annyit mondott, Ausztriában folynak a tárgyalások, de nem csak az OMV-vel. A Veba felügyelőbizottsága azt közölte,hogy a "Veba Öl szeretne egy partnerre találni". A lehetséges üzlettársnak lehetőség szerint nagymennyiségű nyersolaj felett kell rendelkeznie, mert a finomítással és a forgalmazással ez idő szerint nem lehet pénzt keresni. Az E.ON szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a WAZ értesüléseit.

Az OMV nem ismeretlen az Aral számára. Évtizedekig tartottak fent közös benzinkúthálózatot Ausztriában, majd az Aral kivált, és saját hálózatot épített ki.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) legújabb helyzetértékelése szerint az osztrák nemzeti olajvállalat hamarosan megtalálhatja a régóta keresett szövetségesét. Ugyanakkor szkeptikusan tekintenek a gázüzlet Aral-ért való elcserélésére. Elemzők szerint ugyanis aligha várható, hogy az osztrákok odaadják a nyereséges gáz üzletágat egy jelenleg rossz megtérülést ígérő benzinkúthálózatért. Ennél sokkal kedvezőbb lehetne a cégek számára az összefogás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?