Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Mégis terrorista akció volt a moszkvai áramkimaradás?

2005.05.27. 17:34
Csecsen terroristák azt állítják, hogy ők támadtak meg egy áramelosztó alállomást, ami szerdán óriási áramszünetet okozott Moszkvában. Bászájev szerint a hatóságok hazudnak az elosztóban kitört tűz okáról.

Bászájev e-mailen arról értesítette a Kavkazcenter szakadár hírszolgálatot, hogy az ő modzsahedjei okozták a "technogén katasztrófát" Moszkva déli részén és környékén.

"A hatóságok hazudnak"

"Szabotázscsoportjaink nagy csapást mértek az Orosz Birodalom egyik legfontosabb infrastrukturális rendszerére. Jelenleg gyűjtjük az információkat arról, hogy milyen következményekkel járt az Oroszország központi részére mért csapásunk " - állította Bászájev, azzal vádolva az orosz hatóságokat, hogy rejtegetni próbálják a katasztrófa okát és komoly következményeit. Az állítást más forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni.

Viktor Hrisztyenko orosz energiaügyi miniszter korábban közölte, hogy a csaginói elosztóközpontban, amelynek robbanás és tűz miatti meghibásodása a tömeges hálózat-kikapcsolást elindította, "nem lelték semmilyen külső beavatkozás jelét". Szerinte az elosztóban kitört tüzet műszaki hiba okozta, és nincs jele terrorista akciónak. Bászájev azt állítja az üzenetben, hogy a hatóságok hazudnak a tűz okát illetően.

Kétszázmilliárdba került az áramkimaradás

Mint ismert, szerdán Moszkvát és a környékén élő ötmillió embert érintő, egyes becslések szerint 30 milliárd rubeles (216 milliárd forint) kárt okozó áramszünet volt. Az áramkimaradás egy 190 kilométeres körzetet érintett. Több metróvonalon leállt a közlekedés, utasok tízezrei maradtak ideiglenesen az alagutakban. A felszínen leálltak a villamosok és a trolibuszok, a közlekedési lámpák sem működtek. A szupermarketekben tonnaszám dobták ki a hűtőpultokon megolvadt élelmiszert. Egy üzemben több százezer csirke pusztult el. A szivattyúk és víztisztítók kiesése miatt kezeletlen szennyvíz ömlött a Moszkva folyóba. Az áramszolgáltatás csütörtök délutánra állt helyre teljesen.

Nem volt atombaleset

Vlagyimir Putyin elnök az Egyesített Energiarendszer (JEESZ) állami monopolcég rossz irányítását hibáztatta az áramszünetért. Az ügyben vizsgálatot folytató moszkvai ügyészség pénteken kihallgatta az energiamonopólium több vezetőjét, és iratokat kobozott el. A kihallgatást már csütörtök este megkezdték Anatolij Csubajsszal, a JEESZ vezérigazgatójával. Őt egyelőre csak tanúként idézték be.

Vizsgálatot indított az orosz parlament is, de elvetette azt a pénteki határozati javaslatot, hogy kezdeményezzék Csubajsz leváltását. Ehelyett egy bizottság felállítására szavaztak, és közölték, hogy az igazgatónak személyesen kell elszámolnia a dumában a történtekről. Elemzők szerint Csubajsz valószínűleg megtarthatja az állását, de támadhatóbbak lesznek a monopólium átszervezésére, szétdarabolására és privatizálására készített tervei.

Az orosz atomenergia-ügynökség pénteken cáfolta, hogy az áramkimaradás működési hibát okozott volna bármelyik atomerőműben. Hírek kezdtek ugyanis keringeni arról, hogy baleset történt a Moszkvától 100 kilométerre délnyugatra fekvő obnyinszki erőmű egyik reaktorában. A Roszatom összes létesítménye, beleértve az obnyinszkit is, rendben működik. Az áramkimaradás nem gyakorolt lényeges hatást a létesítményekre - közölte a cég egy nyilatkozatban, pénteken.