Irén, Írisz
5 °C
15 °C

Áramkimaradás volt New Yorkban

2007.06.28. 01:10
Áramszünet bénította meg az életet szerda délután New Yorkban: Manhattan egy részén megszűnt az áramszolgáltatás, átmenetileg leállt három metróvonal.

Az áramkimaradás helyi idő szerint kb. 3 óra 40 perckor kezdődött, és nagyjából 50 percig tartott. Az áramszünet mintegy 136 700 fogyasztót érintett két városrészben: Manhattanben az Upper East Side-on (a Central Park keleti oldalán), valamint Bronxban. Áramfogyasztónként átlagosan három fővel számolva több mint 400 ezer embert érinthetett a leállás, a helyi katasztrófavédelmi hivatal 375 ezer embert említ.

Az áramszünet miatt egy időre leállt három metróvonal, és nem működtek a forgalmi jelzőlámpák. Kiürítették a Central Park keleti oldalán lévő szépművészeti múzeumot és több iskolát is. New Yorkban és környékén nyári forróság tombol, a melegben megugró energiafogyasztás komolyan megterheli az áramhálózatot – valószínűleg köze van ennek a leálláshoz. A Consolidated Edison áramszolgáltató közlése szerint a pontos okot még vizsgálják.

Tavaly nyáron Queensben volt hasonló áramszünet, akkor 174 ezer embert érintett a leállás. 2003 augusztusában pedig az Egyesült Államok történetének legnagyobb áramkimaradása történt New Yorkban és több amerikai és kanadai nagyvárosban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!