Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Megrettent a volt argentin elnök

2003.05.15. 10:35
Hiába szerezte meg a legtöbb szavazatot az első fordulóban, a sokak által az argentin gazdasági válság kirobbanásáért is felelősnek tartott Carlos Menem teljesen esélytelen volt az argentin elnökválasztásokon. A nőcsábász exelnök nem várta meg a vereséget, négy nappal a választások előtt visszalépett a jelöltségtől. A könnyen jött siker nem teszi boldoggá Argentína új elnökét.
Négy nappal az argentin elnökválasztás második fordulója előtt lemondott az elnökjelöltségről Carlos Menem. A 72 éves, nagylábon élő peronista exelnök visszalépésével a választási forduló értelmét vesztette, az első fordulóban a második legtöbb szavazatot megszerző szintén peronista Nestor Kirchnert hamarosan elnökké nyilváníthatják - írja a BBC.

Boldogtalan győztes

Kirchner beikatásának egyetlen feltétele immár az, hogy Menem hivatalosan, írásban is bejelentse visszalépését. A váratlan és könnyen jött győzelem azonban nem feltétlenül teszi boldoggá a közvélemény-kutatási adatok szerint Menemnél sokkalta esélyesebb, a választásokon hatvan százalék körüli eredményre esélyes Kirchnert - írja a BBC Buenos Aires-i tudósítója.

A gazdasági nehézségekkel küzdő ország nemzetközi hitelképességének helyreállítása és a Nemzetközi Valutalap (IMF) követelményeinek teljesítése súlyos megszorításokat eredményezhet. Az új elnöknek tehát mindenképpen nagy szüksége lett volna a legitimitás, a lakosság többségi támogatásának megszerzésére.

Harc a párttal

Kirchner ennek megfelelően keményen bírálta Menemet, amiért "elvette" a választás jogát az emberektől. Az új elnöknek saját peronista pártja gazdasági érdekcsoportjaival is kemény küzdelmet kell majd folytatnia az ország helyreállításáért.

Menem - sokak szerint a nagy nőcsábász hírében álló politikus 1989-99 közötti elnöksége alapozta meg a gazdaság mostani válságát - nem indokolta túl visszalépését. Bár az első fordulóban ő szerzete meg a legtöbb szavazatot, a közvélemény-kutatások szerint a második fordulóban már alig 30 százalékos támogatásra számíthatott. Menem tíz százalékra becsülte hátrányát Kirchnerrel szemben.

Az exelnök szerint Eduardo Duhalde távozó államfő megengedhetetlen módszerekkel, lejáratással próbálta ellehetetleníteni választási kampányát. Az exelnök szándékairól már kedden találgatások jelentek meg az argentín sajtóban. Azzal, hogy kedden több előre meghirdetett kampányrendezvényt is lemondott, csak ezeket támasztotta alá - írja a BBC.