Ágnes
2 °C
11 °C

Lemondott az argentin kormány

2001.12.29. 21:54
Argentínában a kormány felajánlotta lemondását, miután újabb zavargások törtek ki a fővárosban. Tüntetők egy csoportja betört a parlamentbe is.
Argentínában az erőszakos tüntetések hatására szombat este az átmeneti kormány miniszterei benyújtották lemondásukat. Adolfo Rodríguez Saá ideiglenes államfő azonban még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a lemondást - olvasható a kormány nyilatkozatában.

A tüntetők egy része betört a parlamentben

Előtte a fővárosban sok ezer ember tüntetett, követelve a véleményük szerint korrupt miniszterek, valamint Rodríguez Saá lemondását. Fiatalok tüzet raktak az elnöki palota előtt, és több tüntető betört a parlamentbe. Szombat hajnalra már lemondott Carlos Grosso elnöki tanácsadó.

A zavargásokban megsérült 12 rendőr, közöttük hatan súlyosan. A kongresszus épületébe betört mintegy félszáz rendbontó és gyújtogató fiatal közül a rendőrség harminchármat őrizetbe vett.

A múlt héten mondott le hosszú napokon át tartó tüntetések nyomán Fernando de la Rúa elnök. Rodríguez Saá hivatalba lépésekor többek között bejelentette az új valuta, az argentino bevezetését. Megígérte ezenkívül, hogy egymillió munkahelyet teremt, és drasztikusan csökkenti a közigazgatás kiadásait. Argentína külföldi adósságállománya 139 milliárd dollár. A munkanélküliség aránya 18 százalék.