Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Argentin államfő kerestetik

2001.12.31. 15:06
Kapcsolódó cikkek (1)
Rendkívüli ülést tart az argentin parlament, hogy döntsön a súlyos gazdasági és pénzügyi válsággal küszködő latin-amerikai ország irányításának kérdéséről, miután az államfő és a kormány lemondott. Átmenetileg Eudardo Camano, a képviselőház elnöke látja el az államfői teendőket. A politikusok iránt népharag továbbra sem csökken: több Buenos Aires-i étterem tulajdonosa bejelentette például, hogy egyetlen politikust sem hajlandó kiszolgálni.
Az államfő és a kormány lemondása után kedden rendkívüli ülést tart az argentin parlament, hogy döntsön a súlyos gazdasági és pénzügyi válsággal küszködő latin-amerikai ország irányításának kérdéséről. Mindezt Eudardo Camano, a képviselőház elnöke jelentette be hétfőn, nem sokkal azután, hogy benyújtotta lemondását Adolfo Rodríguez Saá ideiglenes elnök és őt követve Ramos Puerta szenátusi elnök is.

Camano, aki az alkotmány értelmében átmenetileg az elnöki teendőket ellátja, nyugalomra intette a lakosságot, és a néhány napja tartó tüntetések beszüntetésére szólított fel. - Csakis józan magatartással lehet túljutni a rendkívül súlyos válságon - vélekedett televíziós beszédében a peronista politikus.

Peronista szenátor az esélyes

Megfigyelők úgy vélekedtek, hogy az ideiglenes elnöki tisztség fő várományosa Eduardo Duhalde befolyásos szenátor, korábbi elnökjelölt. Duhalde szintén a parlamentben többséggel rendelkező peronista párt tagja.

A jelenlegi politikai menetrend szerint az új átmeneti elnök a március 3-ra kitűzött előrehozott elnökválasztásig lesz hivatalban. Elemzők azonban nem tartják kizártnak, hogy a választásokat időközben elhalasztják, és az ideiglenes államfő az elnöki periódus végéig, 2003-ig hivatalban marad.

'A politikus egyen otthon'

Az argentin helyzetet, a túlnyomó többségükben korrupt politikusokkal szembeni csalódottságot jól tükrözi, hogy több Buenos Aires-i étterem bejelentette: tiltakozásul egyetlen politikust sem hajlandó kiszolgálni. "Politikusok és kormánytisztviselők előtt zárva" - mostantól legalábbis ez a felirat olvasható néhány neves argentin étterem bejáratánál.