Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Új gazdasági modellt ígér az argentin államfő

2002.01.02. 11:34
Kedd éjjel az argentin törvényhozás megválasztotta a vasárnap kijelölt államfőt, Eduardo Duhaldét Argentína új elnökévé. Az új vezető a gazdasági kérdésekre összpontosít: szerinte az argentin gazdaság egy túlhaladott modell szerint működik. Beiktató beszédében az elnök hatékony gazdasági reformokat ígért.

A vasárnap kijelölt új argentin államfőt, Eduardo Duhaldét a törvényhozó gyűlés (a tartományi kormányzókkal kibővített kongresszus) kedd éjjel választotta meg az elnöki tisztség betöltésére, egészen 2003 végéig.

A peronista szenátort a kongresszus 262 szavazattal - mindössze 21 ellenszavazattal és 18 tartózkodás mellett - választotta államfővé a tömegtüntetések hatására vasárnap lemondott, szintén peronista Adolfo Rodríguez Saá helyére. Duhalde a decemberben távozott Fernando de la Rúa mandátumát tölti ki, akivel szemben az 1999-es elnökválasztásokon alulmaradt.

Politikai elemzők szerint Duhalde az egyetlen az argentin politikusok közül, aki képes lehet elegendő támogatást maga mögé gyűjteni a teljes káoszba süllyedt ország kormányzásához. Az októberi félidős kongresszusi választáson látványos győzelemmel választották szenátorrá.

Megszűnik a dollárhoz való viszonyítás

A tüstént fel is esketett Duhalde, aki két héten belül immár az ötödik elnöke Argentínának, ígéretet tett a pezó merev dollárparitásán nyugvó, egy évtizede alkalmazott radikális szabadpiaci modell átértékelésére. Jóllehet a peronista többségű kongresszus tapsviharral ünnepelte Duhalde megválasztását, a választópolgárok bizalmatlansága korántsem oszlott el: az elnöki palota előtt ismét több ezren gyűltek össze. Igaz, lábaskongató tiltakozásuk nem volt olyan erőteljes, mint a múlt hónapi tömegmegmozdulások, amelyek két elnököt is lemondásra kényszerítettek.

Duhaldéhoz közel álló források szerint az új kormány a pezó leértékelésére készül, de egyúttal pezóadósságokká alakíthatja át a dollárban vezetett tartozásokat. Ezzel meggátolhatná a csődáradatot, amelyek a pezójövedelmű, de dollárban eladósodott (így jelzáloghiteleit is zöldhasúban törlesztő) argentinokat fenyegeti.

Véget kell vetni a túlhaladott modellnek

Beiktatási beszédében a 60 éves Duhalde megfogadta: "véget vet a túlhaladott modellnek, amely kétségbeesésbe kergette a nép túlnyomó részét, és lerakja egy olyan új modell alapjait, amely alkalmas a termelés, a foglalkoztatás és a belsőpiac újjáélesztésére és a javak igazságosabb elosztásának elősegítésére".

Az új elnök elismerte, hogy az argentin államnak "nincs egy pezója sem" fizetési kötelezettségeinek teljesítésére, bérek és nyugdíjak folyósítására. Úgy vélte, hogy a konvertibilitási rendszer - vagyis a pezó törvényben rögzített dollárparitásán és a forgalomban lévő pezómennyiség csaknem teljes dollárfedezetén alapuló, 1991 óta fennálló stabilizációs mechanizmus - idejét múlta.

"Argentína megsemmisült"

A jelenlegi gazdasági modell "kétmillió argentin taszított szegénységbe, tönkretette a középosztályt, romba döntötte a nemzeti ipart, és lenullázta az argentinok munkájának értékét. Ki kell mondanunk az igazságot: Argentína csődben van, Argentína megsemmisült" - hangoztatta Duhalde, rámutatva, hogy a 37 milliós lakosságnak 40 százaléka él szegénységben.

Az új államfő fogadkozott: "nagy személyes erőfeszítést tesz, hogy a válság megoldódjon és két év múlva olyan polgártársának nyújthassa át az elnöki szalagot, akit a nép közvetlenül választ majd meg". Vállalt átmeneti elnökségét Duhalde "összeegyeztethetetlennek" nevezte azzal, hogy 2003-ban elnökjelöltségre pályázhasson.