Jolán
2 °C
4 °C

Új gazdasági modellt ígér az argentin államfő

2002.01.02. 11:34
Kedd éjjel az argentin törvényhozás megválasztotta a vasárnap kijelölt államfőt, Eduardo Duhaldét Argentína új elnökévé. Az új vezető a gazdasági kérdésekre összpontosít: szerinte az argentin gazdaság egy túlhaladott modell szerint működik. Beiktató beszédében az elnök hatékony gazdasági reformokat ígért.

A vasárnap kijelölt új argentin államfőt, Eduardo Duhaldét a törvényhozó gyűlés (a tartományi kormányzókkal kibővített kongresszus) kedd éjjel választotta meg az elnöki tisztség betöltésére, egészen 2003 végéig.

A peronista szenátort a kongresszus 262 szavazattal - mindössze 21 ellenszavazattal és 18 tartózkodás mellett - választotta államfővé a tömegtüntetések hatására vasárnap lemondott, szintén peronista Adolfo Rodríguez Saá helyére. Duhalde a decemberben távozott Fernando de la Rúa mandátumát tölti ki, akivel szemben az 1999-es elnökválasztásokon alulmaradt.

Politikai elemzők szerint Duhalde az egyetlen az argentin politikusok közül, aki képes lehet elegendő támogatást maga mögé gyűjteni a teljes káoszba süllyedt ország kormányzásához. Az októberi félidős kongresszusi választáson látványos győzelemmel választották szenátorrá.

Megszűnik a dollárhoz való viszonyítás

A tüstént fel is esketett Duhalde, aki két héten belül immár az ötödik elnöke Argentínának, ígéretet tett a pezó merev dollárparitásán nyugvó, egy évtizede alkalmazott radikális szabadpiaci modell átértékelésére. Jóllehet a peronista többségű kongresszus tapsviharral ünnepelte Duhalde megválasztását, a választópolgárok bizalmatlansága korántsem oszlott el: az elnöki palota előtt ismét több ezren gyűltek össze. Igaz, lábaskongató tiltakozásuk nem volt olyan erőteljes, mint a múlt hónapi tömegmegmozdulások, amelyek két elnököt is lemondásra kényszerítettek.

Duhaldéhoz közel álló források szerint az új kormány a pezó leértékelésére készül, de egyúttal pezóadósságokká alakíthatja át a dollárban vezetett tartozásokat. Ezzel meggátolhatná a csődáradatot, amelyek a pezójövedelmű, de dollárban eladósodott (így jelzáloghiteleit is zöldhasúban törlesztő) argentinokat fenyegeti.

Véget kell vetni a túlhaladott modellnek

Beiktatási beszédében a 60 éves Duhalde megfogadta: "véget vet a túlhaladott modellnek, amely kétségbeesésbe kergette a nép túlnyomó részét, és lerakja egy olyan új modell alapjait, amely alkalmas a termelés, a foglalkoztatás és a belsőpiac újjáélesztésére és a javak igazságosabb elosztásának elősegítésére".

Az új elnök elismerte, hogy az argentin államnak "nincs egy pezója sem" fizetési kötelezettségeinek teljesítésére, bérek és nyugdíjak folyósítására. Úgy vélte, hogy a konvertibilitási rendszer - vagyis a pezó törvényben rögzített dollárparitásán és a forgalomban lévő pezómennyiség csaknem teljes dollárfedezetén alapuló, 1991 óta fennálló stabilizációs mechanizmus - idejét múlta.

"Argentína megsemmisült"

A jelenlegi gazdasági modell "kétmillió argentin taszított szegénységbe, tönkretette a középosztályt, romba döntötte a nemzeti ipart, és lenullázta az argentinok munkájának értékét. Ki kell mondanunk az igazságot: Argentína csődben van, Argentína megsemmisült" - hangoztatta Duhalde, rámutatva, hogy a 37 milliós lakosságnak 40 százaléka él szegénységben.

Az új államfő fogadkozott: "nagy személyes erőfeszítést tesz, hogy a válság megoldódjon és két év múlva olyan polgártársának nyújthassa át az elnöki szalagot, akit a nép közvetlenül választ majd meg". Vállalt átmeneti elnökségét Duhalde "összeegyeztethetetlennek" nevezte azzal, hogy 2003-ban elnökjelöltségre pályázhasson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?