Botond, Mózes
EUR 389,75 Ft
USD 373,52 Ft
12 °C
29 °C

Megválasztották az új argentin elnököt

2002.01.02. 05:02
Vasárnap éjjel az argentin kongresszus Eduardo Duhalde szenátort választotta Argentína elnökének. A peronista politikus az elképzelések szerint 2003 decemberéig áll majd az ország élén.
A várakozásoknak megfelelően vasárnap este Eduardo Duhalde szenátornak szavazott bizalmat az argentin törvényhozás, amely a 60 éves politikust Argentína új elnökévé választotta meg.

A kongresszus egyben felhatalmazást adott Duhaldenak arra, hogy 2003 decemberéig, a két hete lemondott Fernando de la Rúa államfő mandátumának eredetileg kitűzött lejártáig, lássa el a legmagasabb közjogi méltóság tisztét, azaz Duahaldét nem átmeneti időszakra választották meg elnökké.

A kongresszus tagjai 5 órás vita után 262 igen, 21 nem és 18 tartózkodással hozták meg végső döntésüket. Duhalde elődjét, Adolfo Rodríguez Saát a törvényhozás csak március elejéig bízta meg az ideiglenes államfő teendők ellátásával. Saá azonban megválasztása után egy héttel benyújtotta lemondását, mert úgy vélte nem kapott elegendő támogatást a súlyos gazdasági és politikai válságba került dél-amerikai ország gondjainak felszámolására irányuló elképzelései megvalósításához.

Eduarda Duhalde a peronista mozgalom baloldali, a BBC kommentátora által populistának aposztrofált szárnyához tartozik. Politikai pályafutását tekintve eddig kétszer volt Buenos Aires tartomány kormányzója, illetve a kilencvenes évek elején alelnökként is tevékenykedett.

Az argentin fővárosban a peronista mozgalom hívei - akik korábban baloldali tüntetőkkel csaptak össze - önfeledt ünnepléssel üdvözölték Duhalde megválasztását.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek