Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Miniszterhiány Argentínában

2002.01.03. 11:10
Nem könnyű kormányt alakítania Argentína frissen kinevezett elnökének, Eduardo Duhalde-nak: egyes felkért miniszterei azért utasították vissza a tisztséget, mert szerint az új elnök hatalma nem legitim. Politikai elemzők szerint az új elnök négy elődjénél tovább fogja vezetni az országot.

Az argentin pártok összes képviselőivel tárgyalásokat kezdett az új elnök, Eduardo Duhalde, közvetlenül szerdai beiktatási ceremóniája után. Az össznemzeti kormány feladata "nemzeti megmentési program" kidolgozása és alkalmazása.

Egyes minisztériumok már elkeltek

A BBC szerint két tárca tulajdonosa ismert: az elnök peronista pártjából származó Jorge Remes Lenicov lesz a gazdasági miniszter, míg a külügyet Buenos Aires tartomány vezetője, Carlos Ruckauf fogja igazgatni. A peronista párt több jeles képviselője viszont nem fogadta el az államfői felkérést, a miniszterjelöltek úgy vélik, az új elnök hatalma nem legitim.

A politikusok ellenérzéseit a Buenos Aires-i tőzsde nem osztotta: az új államfő beiktatására szerdán kilenc százalékos emelkedéssel reagált. Az utcán tüntető emberek is fogyatkozni látszanak, a tiltakozások, utcai fosztogatások folyatódnak, de legtöbb hírügynökségi tudósító megegyezik abban, hogy intenzitásuk alábbhagyott.

Péntekre kész lesz az új gazdasági modell

Az új elnök péntekre ígérte az új gazdasági modell ismertetését, melynek oldani kell a szociális feszültséget, csökkenteni a 18 százalékos munkanélküliséget, valahogy rendezni a pezó árfolyamát (az most a dollárral egyenértékű) és kifizetni a 141 milliárd dolláros tartozást.