Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bankfiókokat rombolnak az argentinok

2002.01.16. 09:48
Kedden Argentína számos városában több ezer tiltakozó özönlötte el a bankfiókokat, tiltakozva azoknak a pénzkivételi korlátozásoknak a szigorítása ellen, amelyeket a bankrendszer összeomlásának elkerüléséért vezettek be. Egy kisvárosban többen is megsebesültek, miközben a helyi bankot ostromolták. Maga az argentin elnök lánya is részt vett az egyik tiltakozó láboskoncertben.

Kedden Argentína számos városában több ezer tiltakozó özönlötte el a bankfiókokat, tiltakozva azoknak a pénzkivételi korlátozásoknak a szigorítása ellen, amelyeket a bankrendszer összeomlásának elkerüléséért vezettek be. A BBC szerint a fővárosban, Buenos Airesben és más kisebb városban a tiltakozás - a bankok kirakatainak betörését és a bútorzat és számítógépek szétverését leszámítva - nyugodtan zajlott. Egy kisvárosban, Santa Fe tartománybeli Casildában a tüntetők összecsaptak a rendfenntartó erőkkel, többen megsebesültek a verekedésben.

'Argentína Titanicként süllyed'

Buenos Airesben a tüntetés a kormányzati negyedre összpontosult, ahová munkanélküliek és nyugdíjasok ezrei vonultak. A demonstráció egy időben zajlott Eduardo Duhalde nemzetközi sajtótájékoztatójával, ahol az elnök optimista terveket vázolt fel.

Programja szerint a gazdasági kibontakozás első lépéseként véget kell vetni "a külföldi áruk inváziójának". Az elnök szerint országa a Titanichoz hasonlóan süllyed, a luxushajótól eltérően Argentína nem egy léket kapott, hanem több kis lyukon folyik be a víz.

Az elnök lánya is láboson dobol

Az argentin sajátosság, a tiltakozó láboskoncert napok óta kíséri az argentin pénzügyi válságot. Egy ilyen megmozdulásban magának az elnöknek egyik lánya is részt vett. A peronista párti Duhaldénak öt lánya van, de azt nem közölte az újságírókkal, melyik vett részt a tiltakozó akcióban. Ez a tiltakozó mozgalom "egy jövőbeli politikai erő bázisa lehet", amelynek azonban demokratikus alapon kell szerveződnie - vélekedett az államfő.