Gizella
9 °C
15 °C

Bankfiókokat rombolnak az argentinok

2002.01.16. 09:48
Kedden Argentína számos városában több ezer tiltakozó özönlötte el a bankfiókokat, tiltakozva azoknak a pénzkivételi korlátozásoknak a szigorítása ellen, amelyeket a bankrendszer összeomlásának elkerüléséért vezettek be. Egy kisvárosban többen is megsebesültek, miközben a helyi bankot ostromolták. Maga az argentin elnök lánya is részt vett az egyik tiltakozó láboskoncertben.

Kedden Argentína számos városában több ezer tiltakozó özönlötte el a bankfiókokat, tiltakozva azoknak a pénzkivételi korlátozásoknak a szigorítása ellen, amelyeket a bankrendszer összeomlásának elkerüléséért vezettek be. A BBC szerint a fővárosban, Buenos Airesben és más kisebb városban a tiltakozás - a bankok kirakatainak betörését és a bútorzat és számítógépek szétverését leszámítva - nyugodtan zajlott. Egy kisvárosban, Santa Fe tartománybeli Casildában a tüntetők összecsaptak a rendfenntartó erőkkel, többen megsebesültek a verekedésben.

'Argentína Titanicként süllyed'

Buenos Airesben a tüntetés a kormányzati negyedre összpontosult, ahová munkanélküliek és nyugdíjasok ezrei vonultak. A demonstráció egy időben zajlott Eduardo Duhalde nemzetközi sajtótájékoztatójával, ahol az elnök optimista terveket vázolt fel.

Programja szerint a gazdasági kibontakozás első lépéseként véget kell vetni "a külföldi áruk inváziójának". Az elnök szerint országa a Titanichoz hasonlóan süllyed, a luxushajótól eltérően Argentína nem egy léket kapott, hanem több kis lyukon folyik be a víz.

Az elnök lánya is láboson dobol

Az argentin sajátosság, a tiltakozó láboskoncert napok óta kíséri az argentin pénzügyi válságot. Egy ilyen megmozdulásban magának az elnöknek egyik lánya is részt vett. A peronista párti Duhaldénak öt lánya van, de azt nem közölte az újságírókkal, melyik vett részt a tiltakozó akcióban. Ez a tiltakozó mozgalom "egy jövőbeli politikai erő bázisa lehet", amelynek azonban demokratikus alapon kell szerveződnie - vélekedett az államfő.