Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Perek indulhatnak az argentin diktatúrák tisztjei ellen

2001.03.07. 13:30
Egy argentin szövetségi bíró hatályon kívül helyezett két korábbi, a hadsereg középvezetői számára immunitást biztosító törvényt, így felelősségre vonhatók azok a katonák, akik az 1976 és '86 közötti diktatúrák alatt törvénytelenségeket követtek el. A döntés még nem jogerős, azt nem tudni, a kormány fellebbez-e a döntés ellen.
Gabriel Cavallo bíróhoz emberi jogi szervezetek adtak be keresetet, melyben arra kérték, indítson vizsgálatot egy kislány 1998-as eltűnése kapcsán. A bíró e vizsgálat során nyilvánította a törvényeket alkotmányellenesnek. A '87-ben elfogadott jogszabályok eddig megvédték azt a több száz tisztet, akiket az emberi jogok megsértésével, a baloldali ellenzék tagjai ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolnak. Mint nyugati hírügynökségek közölték, a kormány elismeri, hogy a diktatúra évei alatt kilencezer ember halt meg vagy tűnt el, de az emberjogi szervezetek szerint ez a szám legalább harmincezer.

A döntés még nem jogerős

Horacio Jaunarena védelmi miniszter szerint hibás lépés volt a mentelmi törvények hatályon kívül helyezése. ,,Egészségtelen lenne, ha a helyzet egy csomó ember számára újra bizonytalanná válna" - közölte. Arról, hogy az állam fellebbez-e, nem nyilatkozott, de szakértők szerint ez több mint valószínű. A jogerős döntésre feltehetően még hónapokig kell várni, mert az ügy valószínűleg a legfelsőbb bíróságon köt majd ki.

Négy argentin diktátor (Videla '76, Viola '81, Galtieri '81, Bignone '82)

Emberi jogi aktivisták ennek ellenére már bejelentették: elkezdik beperelni az érintett tiszteket. A Centro de Estudios Legales y Sociales (Jog- és Társadalomtudományok Központja) nevű szervezet közölte, hogy további esetekkel kapcsolatban nyújtanak be keresetet, és arra kérik a többi szervezetet, hogy azok is tegyenek hasonlóképpen.

Az USA felelőssége tisztázatlan

Mint arról az Index is beszámolt, tavaly augusztusban Madeleine Albright megígérte, hogy megnyitja azokat a washingtoni aktákat, amelyek releváns információkat tartalmazhatnak a dél-amerikai diktatúrák eseményeiről. Szakértők szerint azonban az amerikai külügyben kevés értékes adat lehet - annál több a CIA-nál, amely azonban vonakodik titkos iratait kiadni.

Az emberi jogi szervezetek Albright látogatása után úgy vélekedtek, hogy álszent kijelentés volt a miniszterasszony részéről, mikor azt nyilatkozta, hogy ,,utánanéz" a minisztériumában található iratoknak, miközben olyan eseményekről van szó, amelyekben a washingtoni kormány is vaskosan felelős. A szervezet szerint például a diktatúra idején argentin tiszteket képeztek ki az USA panamai School of the Americas nevű akadémiáján. A falklandi háború idején a Reagan-adminisztráció Londont támogatta Argentínával szemben, de szakértők szerint ennek ellenére, vagy épp ezért a CIA aktivitása igen magas lehetett Argentínában abban az időben. Egyesek szerint a szervezetnek közvetlenül is szerepe lehetett egyesek eltűnésében vagy megölésében.  • Vennék
  • Hírek