Mindenképpen bevonulnak Irakba

2003.03.18. 21:09
Az amerikai csapatok akkor is be szándékoznak vonulni Irakba, ha Szaddam Husszein az ultimátumnak engedve 48 órán belül elhagyja az országot, jelentette ki a Fehér Ház szóvivője.
Az amerikai vezetésű inváziós erők a diktátor és családja távozása esetén is bevonulnak az országba, hogy tömegpusztító fegyverek után kutassanak, és lefegyverezzék az országot, jelentette be magyar idő szerint kedden koraeste tartott tájékoztatóján a Fehér Ház szóvivője, Ari Fleischer.

George Bush amerikai elnök hétfőn este 48 órás határidőt adott Szaddam Husszeinnek és fiainak, hogy elhagyják Irakot, és ezzel elkerüljék a háborút. Ha a diktátor mégis a távozás mellett dönt, remélhetően békés lesz a bevonulás, mert az iraki hadseregnek nem lesz már parancsa a védekezésre, mondta Fleischer.

Az amerikai elnök még mindig reménykedik benne, hogy Szaddam Husszein megragadja a távozás lehetőségét. Ha az iraki vezető mégis eltökéli magát maradás mellett, Fleischer nem zárta ki, hogy az amerikai csapatok a határidő lejárta előtt megindulnak. "Szaddam Husszeinnek tudnia kell, hogy ez mit jelent" - mondta a szóvivő.

Bush elnök csütörtök hajnalig 48 órát adott az iraki diktátornak, hogy elhagyja országát. Ha ezt nem teszi meg, az lesz Szaddam "utolsó tévedése", jelentette ki Fleischer. A szóvivő nem kívánt arról nyilatkozni, hogy az ultimátum lejárta után mennyivel kezdődhet a támadás. Mint mondta, ez a Pentagon döntésén múlik.

Az USA a fenyegető iraki háború miatt nem tanácsolja állampolgárainak, hogy Törökország délkeleti részére utazzanak. Ezzel egyidőben az amerikai külügyminisztérium az Adanában működő konzulátus munkatársai családjának felajánlotta a távozás lehetőségét. A védelmi minisztérium a dél-törökországi Incirlik támaszpont katonái hozzátartozóinak szintén javasolta a kiutazást.  • Tippek
  • Babaváró hitel