Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Saron életét félti az izraeli elnök

2005.07.04. 16:40
Jichák Rabin sorsára juthat Ariel Saron. A tíz éve meggyilkolt, a palesztinokkal békét kötő miniszterelnökhöz hasonlóan Saront is a vallási törvények megsértőjének bélyegezték a szélsőséges rabbik. A Sin Béth titkosszolgálat méretet vett a termetes kormányfőről, hogy megfelelő golyóállómellénnyel szerelhesse fel.

Gyilkosságra sarkalhatja a szélsőséges zsidó csoportokat az ultraortodox rabbik ellenállása Ariel Saron gázai kivonulási terveivel szemben az izraeli elnök szerint, írja a Reuters. "A kivonulás körüli csatározásokban bárki könnyen félreértheti a rabbik üzenetét" - nyilatkozta Mose Kacav államfő az izraeli katonai rádióban.

Egy nappal az államfő nyilatkozata előtt az izraeli nemzetbiztonsági szolgálat, a Sin Beth méretet vett Saronról és kormánya tagjairól, hogy golyóálló mellényekkel szerelhesse fel őket, jelentette a Reuters. Az elmúlt hetekben több ultraortodox rabbi is a zsidó vallási törvények megsérétésének nevezte a gázai kivonulást, ezzel gyakorlatilag felhatalmazást adott a gyilkosságra. Jichák Rabin kormányfő meggyilkolása előtt is a vallási törvények megsérétéséről beszéltek a szélsőséges rabbik.

Szintén egy készülő merényletre utal, hogy Rabinhoz hasonlóan immár Saronról is olyan plakátok terjednek, amiken a kormányfőt palesztin fejkendőben ábrázolják.

A zsidó telepesek vezetői polgári engedetlenségre szólították a költözésre kötelezett telepeseket. Az izraeli hadsereg Saul Mofaz védelmi miniszter elmondása szerint felhatalmazást kapott, hogy nulltoleranciával lépjen fel a rendbontókkal szemben.

Az augusztusra tervezett kivonulást veszélyezteti, hogy a palesztin terrorista csoportok is akciókra készülnek. Az amúgy is felfokozott légkörben egy terrortámadás kiszámíthatatlan kockázatokkal járna, hiszen a telepesek jól felszerelt önvédelmi alakulatokkal védik magukat.