Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Korrupciós ügyben hallgatják ki Saront

2004.02.05. 12:28
Rezidenciáján hallgatja ki az izraeli rendőrség Ariel Saront. Az izraeli kormányfő a gyanú szerint tiltott kampánytámogatást fogadott el egy izraeli ingatlanfejlesztőtől. A vádemelés hónapokig elhúzódhat.
Megkezdte Ariel Saron kihallgatását az izraeli rendőrség. A kormányfőt David Appel izraeli vállalkozó büntetőügyében hallgatják ki - a gyanú szerint az ingatlanfejlesztő illegálisan támogatta Saron miniszterelnöki kampányát.

Szigetet akart

Appel nagy összeget fizetett a kilencvenes években azért, hogy előmozdítsa ingatlanszerzési ügyletét. Az üzletember fián keresztül arra akarta rávenni Saront, aki akkor külügyminiszter volt, hogy segítse ingatlanügyleteit, többek között egy görögországi szigetvásárlást. Az általa tervezett görög üdülősziget végül nem valósult meg.

Terelés

A csütörtökön kezdődött kihallgatás eredményétől függően akár bűnvádi eljárást is indíthatnak az izraeli kormányfő ellen. Bírósági körök közölték: hónapok is eltelhetnek, amíg eldől, hogy perbe fogják-e Saront.

Egyes politikai elemzők úgy vélik, hogy a korrupciós botrányt elhomályosíthatja Saronnak az a minapi bejelentése, hogy felszámolja az összes zsidó települést a Gázai övezetben. A bejelentéssel a kormányfőnek éppen ez volt a célja - vélekednek e források.