Piroska
-2 °C
5 °C

Harminc-harminc évre ítélték Arkan gyilkosait

2006.10.09. 16:07
Három embert ítéltek el Belgrádban hétfőn Zseljko Raznjatovics Arkan közel hét évvel ezelőtti meggyilkolása miatt. A merénylet háttere továbbra sem tisztázott.

Harminc-harminc évre ítélte hétfőn egy belgrádi bíróság Zseljko Raznjatovics Arkannak, a délszláv háborúk leghírhedtebb, háborús és köztörvényes bűncselekményeket is elkövető szabadcsapat-vezérének gyilkosát és két legközvetlenebb bűntársát.

Arkan kapitányt, és két másik személyt 2000. január 15-én ölték meg hidegvérrel a Belgrádi Intercontinental szállodában. Gyilkosuk, Dobroszav Gavrics nyugodtan mögéjük lépett, és sorban golyót röpített a tarkójukba. A közvetlen fedezetet Milan Djuricsics és Dragan Nikolics biztosította számára. Hármukon kívül még öt személyre mondták ki hétfőn az ítéletet - ők összesen harminc év büntetést kaptak.

A Tigrisek élén vált hírhedtté

Az akkor már komoly bűnözői múlttal rendelkező Arkan a kilencvenes évek délszláv háborúi idején vált igazán hírhedtté, mint a Tigrisek nevű félkatonai milícia szervezője és vezetője. Fekete egyenruhás hordája kegyetlenül gyilkolt és fosztogatott a délszláv térségben.

A legvéresebb tömeggyilkosságokat követte el Boszniában és Horvátországban, s nem is a tűzvonalban, hanem a hadsereg által már elfoglalt területeken, ahol ellenséges katonáktól nem kellett tartania. Arkant a hágai Nemzetközi Törvényszék 22 rendbeli emberiesség elleni bűntettel vádolta, az Interpol pedig több mint húsz nyugat-európai országban elkövetett bankrablás miatt körözte.

Tisztázatlan a háttér

A több mint hat éve elkövetett gyilkosság végrehajtóit ugyan sikerült elfogni, s végre az ítélet is megszületett az öt éve tartó perben, de a történtek háttere máig tisztázatlan.

Arkan lánytestvére, Jaszna Diklics már évek óta meggyőződéssel vallja, hogy a kapitány elleni merénylet mögött a szerb állambiztonsági szolgálat, illetve annak akkori vezetője, Rade Markovics állt, mivel Arkan arra készült, hogy szembeforduljon Szlobodan Milosevics akkori jugoszláv vezetővel.

Arkan egykori ügyvédje szerint viszont három benzinkút állt a gyilkosság hátterében. Rade Markovics, a titkosszolgálat akkori vezetője 1999 őszén vizsgálatot indított az Arkan érdekeltségébe tartozó olajbirodalom ellen, s visszavonatta a "cég" három, a magyar határ mellett működő benzinkútjának működési engedélyét. 400 ezer dollár készpénz átutalása után a benzinkutak visszakapták működési engedélyüket, de Arkan és Markovics viszályát ennyi kenőpénz sem tudta elsimítani, s a konfliktus betetőzéseként Arkant 2000 januárjában a belgrádi Intercontinental szállodában agyonlőtték.

Más források szerint Arkannak azért kellett meghalnia, mert Milosevics fiával, Markóval rivalizált a cigarettacsempészet ellenőrzéséért, s igyekezett megakadályozni, hogy az ifjabb Milosevics összeálljon az egyik legfontosabb szállítóval, az albán maffiával.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft