Szabolcs
20 °C
35 °C

Szabdlábon Arkan feltételezett gyilkosai

2003.10.19. 13:49
A legfelsőbb bíróságnál megerősítették, hogy pénteken szabadlábra helyeztek két férfit, akiket a hírhedt szerb háborús bűnös-maffiózó Arkan meggyilkolásával gyanúsítanak. A hír több belgrádi lap is megírta a hétvégén, de eddig bizonytalan volt az értesülés helytállósága, mert a legfelsőbb bíróság elnöke sem tudott erről semmit.
A rettegett szerb szabadcsapatvezért 2000. január 15-én gyilkolták meg a belgrádi Interkontinental szállodában, a merényletben életét vesztette Arkan két testőre is. A belgrádi kerületi bíróság 2001. október 26-án első fokon húsz évi börtönre ítélte Dobrosav Gavricot. Bűnrészesség miatt Milan Djuricic 15 évet kapott, és ugyanennyi időre fosztották meg szabadságától távollétében Dragan Nikolicot, aki jelenleg egy ausztriai börtönben vár kiadatására.

A legfelsőbb bíróság tavaly szeptemberben perújrafelvételt rendelt el, s most méltányolta az ügyvédek panaszát, amely szerint azóta eltelt több mint egy év, s ennél hosszabb ideig senkit sem lehet előzetes letartóztatásban tartani. A vádlottak szabadlábon védekezhetnek.

Arkan az Interpol által körözött nemzetközi bűnöző volt, több bankrablást követett el Nyugat-Európában, a hágai Nemzetközi Törvényszék 1997-ben emelt vádat ellene emberiesség elleni bűntettek és háborús bűncselekmények miatt. A neve igazán a délszláv háború idején vált ismertté: az általa vezetett félkatonai szabadcsapatok - úgynevezett Tigrisek - a legvérengzőbb tömeggyilkosságokat követték el Boszniában és Horvátországban, de több koszovói bűntettet is a számlájukra írnak. Arkan kiterjedt üzleti tevékenységet is folytatott a volt Jugoszláviában, megalapította a Szerb Egység Pártját, amely mindmáig képviselteti magát a szerb parlamentben.

Az Arkan-gyilkosságnak az ország határain túl is volt visszhangja. A merénylet azonban minden részletében mindmáig nem tisztázott: nem került meg például a gyilkos fegyver, és azt sem tudni, hogy kik voltak a merénylet megrendelői.