Tiltott fegyverek az amerikaiaknál?

2003.03.28. 12:42
Vegyi fegyverei vannak a hadszíntéren az Irakban harcoló amerikai csapatoknak, amelyeket a Bagdad elleni csatában akarnak bevetni - közölte egy brit katonai szakértő.
Paul Ingrim, a Brit-amerikai Biztonsági Tájékoztatási Tanács szakértője a Zeit-Fragen című svájci folyóirat pénteki száma szerint azt mondta, hogy az amerikaiak vegyi fegyvereket vittek a harcok színhelyére Bagdad, az iraki főváros meghódításához.

Állítólag ahhoz hasonló anyagról van szó, mint amelyet tavaly Moszkvában a színházat elfoglaló csecsen túszejtők ellen vetettek be az orosz biztonsági erők, számos ártatlan ember halálát okozva.

Ezeket a vegyi fegyvereket hivatalosan nem tartják halálosnak, amit azonban - tekintettel a moszkvai 180 áldozatra - a lap egyszerűen nevetségesnek tart. A szóban forgó anyagokat tiltja a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi konvenció.

Még nem próbálták a fegyvereket?

Az amerikaiak Paul Ingrim szakértő értesülései szerint olyan típusú könnygázt is szállítottak a hadszíntérre, amelyet szintén nem szabadna háborúban bevetni. Ingrim aggodalmát fejezte ki az úgynevezett mikrohullámú fegyverek miatt is, amelyek égési sebeket okoznak használatuk környezetében minden élőlénynél. Az embereknek e fegyver hatására szörnyű fájdalmai lesznek, úgy, hogy nem tudnak harcolni sem.

"Az amerikaiak azt tervezik, hogy a Bagdadért folyó harcban vetik be ezeket az emberi méltóságot sértő fegyvereket, ahol erős ellenállásra és nagy veszteségekre kell számítaniuk. Saját katonáikat meg tudják védeni, az iraki lakosságnak azonban sem gázálarca, sem pedig vegyvédelmi öltözéke nincsen.

Paul Ingrim hangsúlyozta, hogy új, még konfliktusban nem alkalmazott fegyverekről van szó. Az amerikai katonák most ki akarják próbálni hatásmódjukat" - idézi tovább a svájci lap cikkét az APA osztrák hírügynökség.  • Tippek
  • Bankszámla