Oroszok tüntették el az iraki robbanószereket?

2004.10.28. 13:23
Az illegális orosz-iraki fegyverüzletek nyomainak eltűntetésén dolgozó orosz különleges alakulatok tűntettek el az al-kakaai bázisról háromszáznyolcvan tonna robbanószert, állítja az amerikai védelmi minisztérium. A Pentagon szerint az atomfegyvergyártásban is használt robbanószereket még Huszein uralma idején csempészték Szíriába. A robbanószerek eltűnése hétfőn derült ki, a Pentagon nem árulta el, miért nem számolt be már korábban is az esetről.
Oroszországot vádolja háromszáznyolcvan tonna iraki robbanóanyag eltűntetésével az amerikai védelmi minisztérium egyik vezetője. John A. Show, a nemzetközi technológiai biztonságért felelős miniszterhelyettes szerint két, az oroszok ügyleteit jól ismerő európai titkosszolgálat is jelentette az orosz-iraki "fegyver-eltüntetési programot".

Kémek és hazugságok

Terroristák kezébe került a robbanóanyag?
"Amerikai hírszerzési tisztek és katonák segítségével" szerzett "nagyon nagy mennyiségű" robbanószert, állította közleményében az Iszlám Hadsereg Brigádjai nevű terrorszervezet. A csoport meg nem erősített közlése szerint az al-kakaai bázisról eltűnt 380 tonna robbanószert használni is fogják, ha az amerikai csapatok iraki városok ellen indítanak támadást.

"Szinte bizonyos" hogy az al-Kakaa katonai létesítményből nyomtalanul eltűnt háromszáznyolcvan tonnányi robbanószert orosz különleges alakulatok csempészték át Szíriába Huszein titkosszolgálatának segítségével, nyilatkozta a washingtoni konzervatív keményvonalasok kedvenc lapjának számító Washington Timesnak Show. A miniszterhelyettes szerint az oroszok a Huszeinnel folytatott fegyverüzleteik nyomait akarták eltüntetni a megszállás előtt.

A Washington Times más forrásból meg nem erősített értesülései szerint Szaddám hadseregének leghatásosabb fegyvereit már a háború előtt jól elkülönítették hagyományos fegyverkészleteitől. Az elkülönített fegyverek közöt volt a nagy hatóerejű bombák és atomfegyverek gyártásához is használt, feltehetően orosz eredetű RDX és HMX robbanószerek is. Ez utóbbiaknak veszett nyoma az al-kakaai raktárból.

Tudtak róla

A raktár létezéséről az ENSZ az iraki szankciók betartását és Huszein fegyverprogramjait ellenőrző csoportja már 1991-ben is tudott. Richard Kay, a fegyverzetellenőrök egykori vezetője szerint ő javaslatot is tett a raktáron levő robbanószer megsemmisítésére, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége azonban biztosnak vélte a fegyverek elzárását, és elvetette javaslatát.

Show szerint az amerikaiak tisztában voltak az al-kakaai fegyverraktár fontosságával ezért figyelték is a raktárat. Épp ezért kizártnak tartja, hogy az amerikaiak ellenőrzése alatt tűntek volna el a fegyverek a raktárból. A Pentagon jelentése szerint április 6-át követően nem volt jele nagyobb mozgásoknak a raktár körül. Az ENSZ fegyverzetellenőrei 2003 januárjában és márciusában is ellenőrizték a létesítményt, a kapun lévő pecséteket rendben mindkét alkalommal rendben találták. Show szerint a raktárt május 8-án és 11-én ellenőrző haditengerészek már nem találtak robbanószereket a raktárban. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy korábban miért nem közölték a felfedezést az amerikai illetékesek.

Kampánytéma lett

A robbanóanyag eltűnése szerdán az elnökválasztási kampány egyik kulcskérdése lett. Kerry Busht és kormányzatát tette felelőssé azért, hogy a veszélyes fegyveralapanyag eltűnhetett. Bush és Cheney alelnök válaszában azzal vádolta Kerryt, hogy a tények ismeretének hiányában elhamarkodottan marasztalta el az Irakban harcoló alakulatokat. Bush szerint nem is érdemli meg a hadsereg első számú vezetőjének tisztét - azaz az elnökséget - az, aki ilyen tájékozatlanul nyilatkozik.  • Hírek
  • Hírek