Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A hadsereget vetnék be terrortámadás esetén Amerikában

2005.08.08. 17:01
Az eddigi dogmatikus gyakorlattal szemben akár az Egyesült Államok területén is bevethetnék az amerikai hadsereget egy ,az országot ért terrortámadás esetén. A hadsereg új terve szakértők szerint arra utal, hogy a belföldi rendfenntartó erők egyedül képtelenek lennének megoldani egy katasztrófahelyzetet.

Több ezer katonát vetne be a Pentagon az Egyesült Államok területén egy terrortámadás esetén, jelentette a Washington Post. A lap birtokába került új háborús stratégia alapvető szemléletváltást jelent, a Pentagon ugyanis mindeddig elutasította az amerikai hadsereg hazai bevetését.

Amennyiben Amerika több pontját érné egyidejű támadás, minden egyes ponton háromezer vagy akár több katonát is bevetnének, írja a Post. A katonaság pontos feladatáról mindössze annyit ír az újság, hogy "minimálisan" tömegfegyelmező, rendfenntartó szerepet töltene be, "maximálisan" pedig teljes körű válságkezelést hajtana végre, például egy katasztrofális hatású biológiai vagy nukleáris támadás esetén.

A Pentagon közlése szerint a katonaság elsősorban a rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófa-elhárító testületek munkáját segítené. Önmagában azonban a hadsereg bevetésének lehetősége, szükségessége viszont arra utal, hogy Washington olyan méretű tömegkatasztrófával is számol, amelyet a belföldi rendészeti erők nem tudnának kezelni, írta a The Washington Post.

"A szóba jöhető nyolc szövetségi szervezet közül a hadsereg volna képes a legjobban kézbe venni az irányítást, bármelyiket is érné biológiai, vegyi vagy atomtámadás az Egyesült Államok ötven állama közül" - mondta Timothy Keating tengernagy, a haditervet készítő északi parancsnokság főnöke. William Arkin védelmi szakember szerint a Pentagon szemléletváltása annak nyilvánvaló beismerése, hogy a belső rendfenntartó szervezetek nem volnának képesek megbirkózni egy esetleges nagy méretű katasztrófahelyzettel.

A CONPLAN 0500 jelzésű haditerv szerint - amelynek sok részlete még nem tisztázott - a Pentagon nem állomásoztatna sehol kizárólag belföldi bevetésre kiképzett erőket, hanem speciális kettős használatú alakulatokat hozna létre, amelyeket hazai és külföldi küldetésekre is felkészítenének. A haditerv ellenzői szerint a katonaság belföldi bevetése gyengítené a Pentagon válaszképességét külső fenyegetések esetén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?