Eleonóra
-1 °C
2 °C

Belgiumba szökhetett az egyik londoni robbantó

2005.07.28. 10:14
Londonban folytatódtak a múlt csütörtöki robbantásokat követő letartóztatások. A titkosszolgálatok tippje alapján három nőt fogtak el a robbantások egyik helyszínének közelében, Dél-Londonban pedig kilenc gyanúsítottat állítottak elő. A csütörtökre való tekintettel fokozottan ellenőrzik a londoni tömegközlekedést.

Folytatódott Nagy-Britannia legnagyobb hajtóvadászata. Az egyik feltételezet július 21-i merénylő, a szomáliai Yasin Hassan Omar birminghami elfogása után Londonban tizenkét gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Menedéket adtak

Három nőt a titkosszolgálatok tippje alapján Stockwellben, a múlt csütörtöki robbantások egyik helyszínének közelében fogtak el. A nők a gyanú szerint menedéket nyújtottak a terroristáknak.

Kilenc másik gyanúsítottat a dél-londoni Tooting kerületben fogtak el, jelentette a BBC. A rendőrség közlése szerint a letartóztatások a július 21-i támadásokkal vannak összefüggésben.

A szerdai elfogásokért a rendőrség köszönetet mondott a segítő közvéleménynek. A birminghami címekre, ahol Omart és három másik szomáliait elfogtak, a helyiek hívták fel a rendőrök figyelmét. A környékbeliek gyanúját az keltette fel, hogy sok fiatal férfi lakott egy helyen a házakban, Omar házába pedig nemrég plusz bútorokat is hoztak.

Korábban késes rabló volt a robbantó

Omar elfogása nagyot lendíthet a nyomozáson, segíthet a másik három merénylő elfogásában. A rendőrség név szerint még egy merénylőt, Muktar Said-Ibrahimot azonosította név szerint. Egyes feltételezések szerint a férfi busszal Amszterdamba utazott, ahonnan Belgium felé menekült tovább, írja a Guardian.

Said-Ibrahim egyébként sajtóértesülések szerint fiatalkorúként elítélt bűnöző volt. A Guardian értesülései szerint késsel támadt járókelőkre, amiért fiatalkorúak fegyintézetébe zárták. Itt térhetett át az iszlám egyik szélsőséges ágára.

Said-Ibrahim 1992-ben, tizennégy éves korában költözött Nagy-Britanniába Eritreából. Brit állampolgárságot 2003-ban szerzett.

Ugyanolyan bombát haszálhattak

A Times értesülése szerint egyazon személy készítette a július 7-i londoni terrortámadásban felrobbant pokolgépeket és azokat, amelyekkel két héttel később, július 21-én kíséreltek meg újabb öngyilkos merényleteket elkövetni a brit fővárosban. A londoni lap magas szintű rendőrségi forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a két hét különbséggel bevetett pokolgépek "elképesztő hasonlóságot mutatnak szerkezetükben és összetételükben". Ez egy jólszervezett és kiterjedt terrorista sejtre utal a nyomozók szerint.

Fokozott ellenőrzés csütörtökön

A brit rendőrség nagy erőket vezényelt a londoni metró ellenőrzésére csütörtökön, három héttel a fővárosban elkövetett gyilkos terrortámadások után. Erősítést vezényeltek a metróba és a vasútra, és ez a legnagyobb szabású ilyen művelet, amelyet a brit közlekedési rendőrség valaha végrehajtott, mondta a közlekedésiek vezetője.